Hlavní obsah

Nebál jsem se, neměl jsem ani čas o tom přemýšlet. Praha vyznamenala zachránce topících se keškařů

Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na Staroměstské radnici byla oceněna čtveřice zachránců. Podařilo se jim z Vltavy vylovit muže a ženu, které vyplavila voda z kanálu Motolského potoka.

Článek

Medaili za mimořádné nasazení obdržela veslařka Martina Součková a kapitáni Milan Helwig, Jan Svatoň a Radoslav Stránský. Za to, že svým pohotovým zásahem 9. června během přívalového deště zachránili dvojici hledačů „kešek“.

Ty v tunelu Motolského potoka překvapila prudká bouře. Kanál se brzy zaplnil vodou, která výpravu vyplavila až do Vltavy, kam potok ústí.

Záběry ze záchranné akceVideo: Seznam Zprávy

Zachráněnou dvojici v řece naštěstí zpozoroval kapitán projíždějící lodi. Muži, který byl blíž, hodil záchranný kruh a za topící se ženou skočil do vody. V rozbouřené řece mu se záchranou pomohla projíždějící veslařka.

„Nebál jsem se, neměl jsem ani čas o tom takhle přemýšlet. Jediné, co mě zajímalo, bylo neztratit ty lidi. Musel jsem je vizuálně sledovat. Slečnu jsem držel a zároveň jsem sledoval toho pána, aby mi někam neodplaval,“ vzpomíná kapitán Radovan Stránský.

Stránský je se zachráněnými stále v kontaktu. Jsou prý nyní v podstatě přáteli, dodal Stránský.

Stránskému pomohla veslařka Martina Součková. Součková na vodu původně vyjela pomáhat dětem, které v té době soutěžily ve veslařském závodu Primátorky.

Přitom ale trenérka veslařů spatřila tonoucí osoby. S pomocí neváhala ani vteřinu.

„Když se celý život pohybujete na vodě a zachraňujete třeba i děti, které se převrhnou s lodí, tak o tom nepřemýšlíte. Prostě je potřebujete vytáhnout. Ve chvíli, kdy byla ta bouřka, kanál chrlil spoustu vody až k prvnímu pilíři Palackého mostu,“ popsala veslařka Součková.

Další dva lidé, kteří také pátrali po keškách, ale zemřeli. Utonulou ženu nalezla policie ještě toho dne večer. Tělo druhého pohřešovaného se potápěčům podařilo objevit o týden později několik set metrů po proudu od výpusti Motolského potoka.

Reklama

Související témata:

Doporučované