Hlavní obsah

Neberte očkování do vlastních rukou. WHO varuje před rizikovým trendem

Foto: Profimedia.cz

Očkovací centrum ve vietnamské metropoli Hanoj.

Reklama

Světová zdravotnická organizace uvedla, že stále čeká na průkazné výsledky ohledně kombinace očkovacích látek od různých výrobců. WHO varuje před tím, aby o druhu vakcíny a rozestupech mezi dávkami rozhodovali sami pacienti.

Článek

Hlavní vědecká pracovnice Světové zdravotnické organizace Soumya Swaminathanová doporučila laické veřejnosti, aby nemíchala vakcíny proti covidu-19 od různých výrobců. Tato rozhodnutí by měla vždy ponechat na zdravotnících a zdravotnických institucích.

„Je to aktuálně trochu nebezpečný trend,“ řekla Swaminathanová na pondělním online brífinku, který se týkal podávání takzvaných posilovacích dávek očkování. „Pokud si občané začnou rozhodovat, kdy a jakou obdrží druhou, třetí nebo čtvrtou dávku, v těchto zemích nastane chaos,“ dodala Swaminathanová.

Swaminathanová označila kombinování očkovacích látek od různých výrobců za „oblast bez dat“, později své výroky upřesnila. „Jednotlivci by se neměli rozhodovat sami, rozhodování by mělo náležet zdravotnickým institucím na základě dostupných údajů,“ uvedla na svém twitterovém účtu. „Stále čekáme na údaje ze studií zabývajících se kombinováním odlišných vakcín. Je třeba vyhodnotit imunogenicitu i bezpečnost,“ dodala Swaminathanová.

Některé studie ukazují pozitivní výsledky míchání vakcín. Studie ale stále nejsou publikované v odborných časopisech, a neprošly tak recenzním řízením, uvádí deník The Guardian. Také je třeba je podpořit dalšími studiemi.

Míchání vakcín WHO považuje za možnost v zemích, kde je nedostatek dávek vakcíny od jednoho výrobce. WHO je ale podle svého vyjádření znepokojena situací, kdy si jednotlivci z řad veřejnosti sami rozhodují, jaký typ vakcíny chtějí a v jakém časovém odstupu obdrží dané dávky, a to bez konzultace se zdravotníky.

Strategická poradní skupina odborníků WHO na oblast vakcín v červnu uvedla, že vakcína od společnosti Pfizer by mohla být použita jako druhá dávka po první dávce očkovací látky společnosti AstraZeneca. K tomu by ale zdravotníci měli přistoupit především tehdy, když není dostatek látek k aplikaci druhých dávek.

Podle The Guardian stále pokračuje klinická studie vedená Oxfordskou univerzitou, která zkoumá kombinaci právě vakcín společností AstraZeneca a Pfizer. Do studie měli vědci později zahrnout také vakcíny společnosti Moderna a Novavax.

Několik států už nicméně míchání očkovacích látek od různých výrobců schválilo. Naposledy se mezi ně zařadil Vietnam, který doposud očkoval vakcínou AstraZeneca. Země v jihovýchodní Asii patří mezi nejpomaleji očkující státy, zatím je zde plně naočkováno necelých 300 tisíc osob, tedy jen 0,3 procenta populace. Minulý týden země obdržela sto tisíc dávek vakcíny společnosti Pfizer.

Kromě Vietnamu je kombinace vakcín různých společností schválená také například v Kanadě, Jižní Koreji nebo ve Španělsku. Právě španělská studie v květnu přinesla výsledky o bezpečnosti a účinnosti při kombinaci vakcín Pfizer a AstraZeneca, uvádí Reuters.

Reklama

Doporučované