Hlavní obsah

Nebezpečí lavin v Krkonoších po sněžení vzrostlo na druhý stupeň

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Lavinové nebezpečí v Krkonoších po sněžení dnes vzrostlo na druhý stupeň z pětibodové škály. Za posledních 24 hodin na horách napadlo kolem 30 centimetrů sněhu.

Článek

Na hřebenech Krkonoš je 40 až 70 centimetrů sněhu. Při druhém lavinovém stupni jsou podmínky pro túry převážně bezpečné.

Sníh padal při silném severozápadního větru, takže více ho leží na závětrných svazích a ve žlabech. Na severních svazích sníh napadl na několika centimetrovou vrstvu takzvaného hranatého sněhu z prvního sněžení. „Vlivem silného větru se vytvořily desky z navátého sněhu. Zde je stabilita sněhové pokrývky nízká. Ve čtvrtek bude dál sněžit, mohou se vyskytnout deskové laviny,“ uvedl lavinový specialista Horské služby Krkonoše Robert Dlouhý.

Uvolnění laviny je podle něj možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích. „Možnost samovolného uvolnění velmi velkých lavin se nepředpokládá. Dají se očekávat pouze laviny středních rozměrů, které se většinou zastaví ještě na svahu,“ uvedl Dlouhý.

Lavinové nebezpečí bylo v Krkonoších v nynější zimní sezoně poprvé vyhlášeno 4. ledna, odkdy platil první stupeň. Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl.

Poslední obětí laviny v Krkonoších se 5. února 2015 stal při sjíždění Malé Studniční jámy osmadvacetiletý skialpinista. Před ním lavina v Krkonoších zabila na konci prosince 2008 šestatřicetiletou skialpinistku, kterou sníh zasypal v takzvané Červinkově muldě.

Kvůli epidemii koronaviru je od 27. prosince z nařízení vlády zastaven provoz lyžařských areálů a dalších turistických služeb. Pohyb turistů po horách pěšky či na běžkách nijak omezen není.

Reklama

Doporučované