Hlavní obsah

Nebezpečí lávky přes Vltavu přehlíželi 22 let, řekla policie

Co zjistila policie při vyšetřování pádu lávky v Troji.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Policisté uvedli do obvinění, že o špatném stavu lávky v Troji se vedělo od roku 1995.

Článek

Po více než dvou letech vyšetřování policie sepsala, co zavinilo v prosinci 2017 dramatický pád lávky přes Vltavu, na které v té době bylo několik lidí.

Frekventovaný most pro pěší byl podle závěrů vyšetřování přístupný navzdory tomu, že odpovědní lidé 22 let znali jeho havarijní stav.

Podle policejního dokumentu, který má Seznam k dispozici, se před pádem uskutečnilo na lávce 38 prohlídek a bylo vypracováno dalších 15 posudků.

Řada z nich podle vyšetřovatelů ukazovala na to, že je lávka ve špatném až havarijním stavu. Zprávy mělo průběžně od roku 1995 k dispozici vedení městské firmy Technické správy komunikací, v jejímž představenstvu sedí i zvolení politici.

Nakonec však kvůli tomu, že lávka spadla, čelí stíhání jediný zaměstnanec TSK. Podle textu policejního obvinění totiž právě on věděl už od roku 1995, jak na tom lávka je. Druhým obviněným je pak známý český projektant Jiří Stráský.

Policie v sepsaném obvinění například uvádí, že mezi rokem 1995 a 2. prosincem 2017 – dnem, kdy se lávka zřítila, udělali zaměstnanci TSK deset prohlídek lávky. Stavbu také 28krát prověřila najatá firma Pontext. V té souvislosti bylo vypracováno zmíněných patnáct posudků.

Policie zjistila, že v protokolech o prohlídkách se varování objevila několikrát. „Na havarijní nebo nevyhovující stav lávky opakovaně upozorňovaly,“ uvedla policie v textu obvinění.

Radní Hana Kordová Marvanová mluví po obvinění za pád lávky v Troji. Video: Seznam

Pražská radní Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu) míní, že představenstvo i dozorčí rada TSK by se závěry, které sepsala policie, měly okamžitě zabývat.

„Mělo by se prověřit, kdo všechno za to nese odpovědnost. To je standardní způsob, když se řeší vznik škody,“ řekla Seznamu Kordová Marvanová.

Mluvčí TSK Barbora Lišková však uvedla, že i když padlo obvinění proti jejich zaměstnanci, není stále prokázáno, kdo za pád lávky odpovědnost nese. „Celým případem se bude zabývat soud a ten rozhodne, kdo skutečně pochybil v případu trojské lávky,“ řekla mluvčí.

Policisté v dokumentu uvedli, že obviněný zaměstnanec TSK pochybil například v tom, že umožnil, aby se lávka v zimě sypala solí. Přestože to bylo podle stavební dokumentace zakázáno.

„Tok vody kontaminované solemi ze zimní údržby se po délce lávky v rámci trhlin a netěsností zesiloval a musel vytékat v nejnižším místě lávky, ale toto místo zkoumáno nebylo,“ uvedla soudní znalkyně pro mostní konstrukce Miloslava Pošvářová.

Vyšetřovatelé navíc píší, že pražská městská firma měla také ověřit spolehlivost a statiku lávky. „V době, kdy již byla lávka hodnocena jako havarijní, měla zabezpečit údržbu a opravu nosných prvků a přijmout opatření pro omezení přístupu chodců,“ uvádí policisté.

Lávka v Troji se podle policistů v letech 1998 a 2012 opravovala. Jenže tyto stavební úpravy nebyly na nosné konstrukci. Vyšetřovatelé uvádí, že šlo jenom o povrchovou údržbu.

Radní Kordová Marvanová říká, že ani obviněním případ zřícené lávky nekončí.

„To, že policie sdělila obvinění, neznamená, že ten případ je uzavřen. Naopak. Praha je poškozenou v tom trestním řízení a už uplatnila škodu jedenáct milionů korun. Ale podle mě bude ještě vyšší,“ dodala radní.

Reklama

Doporučované