Hlavní obsah

Nebezpečí nového vládního nařízení. Z respirátoru se stane „klobouk“

Foto: ČTK

Ilustrační snímek.

Reklama

Lidé v nouzi, kteří nemají peníze na každodenní obměnu respirátorů nebo dvojité jednorázové roušky, přejdou k opakovanému nošení. Podle pracovníků v sociálních službách tak u nich dojde k faktickému zhoršení.

Článek

Ještě víc lidí začne jednorázové respirátory používat jako klobouk, který si opakovaně nasazují každý den na hlavu, obávají se pracovníci neziskových organizací, kteří pečují o lidi v nouzi. Nové vládní opatření má od noci na úterý prakticky zakázat nošení bavlněných a podomácku vyrobených roušek na veřejnosti.

„Představa, že se něco změní, je lichá,“ komentuje krok kabinetu Miroslav Dvořák, ředitel Poradny pro občanství, občanská a lidská práva. Instituce má po republice přes deset poboček a nabízí sociální poradenství.

„Místo bavlněné roušky, kterou si střídají a perou, si lidé vezmou respirátor. Nikde na něm není jednoznačně viditelně uvedeno, že je to jednorázová pomůcka, a jak dlouho je možné jej používat. Lidé budou v jednom respirátoru chodit i měsíc,“ odhaduje také Kateřina Bohatá, vedoucí linky seniorů v obecně prospěšné společnosti Elpida. „Přijde mi, že je to pak semeniště bakterií. V praxi to bude pro zdraví kontraproduktivní.“

Další výdaj lidí, kteří nemají peněz nazbyt

Koordinátorka pro sociální oblast v Charitě České republiky Iva Kuchyňková upozorňuje, že nové nařízení představuje pro řadu lidí, kteří mají finanční problémy, tvrdou ránu. „Viděla jsem v pátek v lékárně nejlevnější respirátor za 20 korun. Když si vezmete, že člověk potřebuje jeden na den a správně možná i víc… Vynásobte si to počtem dnů v měsíci. A jste nedaleko od tisícovky. Pro běžnou čtyřčlennou rodinu jsou to skoro čtyři tisíce korun měsíčně,“ počítá Kuchyňková. Stejně jako ostatní potvrzuje, že reálnější bude opakované nošení jednoho respirátoru.

Poradna pro občanství a Charita se snaží klientům poskytovat alespoň roušky. Jejich vlastní zásoby respirátorů jsou omezené a peněz, které by mohly využít na nákup, mnoho nemají. „Sami přemýšlíme, jak to uděláme. Ale na jedné pobočce máme posledních dvanáct respirátorů,“ říká Miroslav Dvořák, ředitel Poradny pro občanství, občanská a lidská práva. Dodává, že by Ministerstvo práce a sociálních věcí mělo na nákup ochranných pomůcek co nejrychleji vyhlásit dotační program.

„Povinné respirátory jsou problém i pro samoživitelky a samoživitele,“ upozorňuje Dana Pavlousková, ředitelka Klubu svobodných matek.

Podle Dvořáka by se mohla vláda inspirovat v Německu, kde zavedli vouchery na respirátory pro lidi v nouzi. „I v českých podmínkách by to bylo nejrozumnější. Nelze tak postupovat u všech nemajetných lidí, ale máme tady institut hmotné nouze, což jsou ti nejchudší z nejchudších,“ přemýšlí.

Cesty, jak zajistit ochranné prostředky, aktuálně hledá i Armáda spásy. Neumí garantovat, že bude schopná zásobovat klienty respirátory. Chce ale minimálně dál poskytovat jednorázové roušky. Nařízení dopadne i na lidi bez domova. Podle Jana Františka Krupy, národního ředitele sociálních služeb Armády spásy, nezbývá než se spolehnout na soudnost a moudrost policistů, kteří budou dodržování nového opatření kontrolovat.

„Věřím, že bude-li člověk nemajetný – což ale nebývá mnohdy na první pohled vidět – budou věc řešit domluvou, nikoli okamžitou pokutou. Podobně jako se podle mě policie dobře, gentlemansky a rozumně postavila k nedodržování omezení pohybu a nesankcionovala lidi bez domova za to, že se po deváté hodině večerní vyskytují mimo domov. Žádný nemají,“ připomíná Jan František Krupa.

Reklama

Doporučované