Hlavní obsah

Nebezpečná doba pro novináře. Tisk je nejméně svobodný od přelomu století, tvrdí studie

Svoboda mediálního projevu je nejomezenější za poslední desetiletíVideo: AP

 

Reklama

Nejvýraznější omezení svobody projevu zaznamenalo Turecko. Minulý rok zemřelo po celém světě 79 novinářů. Vyplývá to z mezinárodní studie, kterou zpracovala britská nezisková organizace Article 19.

Článek

Podle studie omezení svobody projevu novinářů nejčastěji souvisí s vládní cenzurou a organizovaným zločinem. Nejvýraznější omezení svobody projevu zaznamenalo Turecko. Znepokojivá čísla ale přichází i ze zemí jako Brazílie, Egypt, Bangladéš, Venezuela nebo třeba Polsko.

V některých částech světa jsou novináři zastrašováni a dokonce jim je vyhrožováno smrtí. V loňském roce bylo například v Mexiku zaznamenáno celkem 426 útoků na novináře a média. Celkově v roce 2016 skončilo za mřížemi 259 novinářů a 79 bylo usmrceno.

Podle Thomase Hughese, ředitele neziskové organizace Article 19, což je britská instituce zaměřující se na ochranu svobody projevu a informací, bohužel závěry studie ukazují, že svoboda projevu je zpochybňována jak demokratickými, tak autoritářskými režimy. Právě Article 19 společně s projektem V-Dem zkompletovala zprávu analýzy.

Výbor na ochranu novinářů k tomu dodává, že „být novinářem nikdy nebylo nebezpečnější”. Výbor mimo jiné kritizuje rétoriku a útoky Donalda Trumpa vůči médiím. Svým jednáním prý podkopává roli tisku v demokratickém státě a tím tak potenciálně ohrožuje novináře.

Studie je založena na 32 sociálních a politických ukazatelích, jako je zaujatost, korupce, internetová cenzura, přístup ke spravedlnosti, obtěžování novinářů a rovnost sociálních tříd a pohlaví. Tyto aspekty byly měřeny v celkem 172 zemích.

Reklama

Související témata:

Doporučované