Hlavní obsah

Nebezpečná lávka v Nymburce šla k zemi, spadla do Labe

Záznam demolice lávky v Nymburce.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

V pátek ráno začala v Nymburce demolice lávky přes Labe. Měla stejnou konstrukci jako zřícená lávka v pražské Troji, byla v havarijním stavu a hrozila zřícením. Sutiny z řeky vytáhnou hasičské tanky.

Článek

V pátek ráno začala v Nymburce demolice lávky přes Labe. Byla v havarijním stavu a hrozila zřícením. Zároveň měla stejnou konstrukci a byla od stejného projektanta jako zřícená lávka v pražské Troji. Operace v Nymburce potrvá až do 12. srpna. Stavební firma lávku postupně přestřihla na obou březích, konstrukce tak spadla do Labe, odkud ji pak vytáhnou hasičské tanky.

Firma Strabag vyhrála minulý týden výběrové řízení na odstranění lávky s cenovou nabídkou 6,5 milionu korun. Přemostění město uzavřelo kvůli špatnému stavu v prosinci, v červnu plavební správa zastavila provoz lodí na Labi pod lávkou, uzavřené je i prostranství na obou březích.

Na demolici lávky se přišli podívat místní

Místní se dívají na demolici lávky.Video: Barbora Kalátová

Demolici doprovázejí přísná bezpečnostní opatření. Od čtvrtka je uzavřeno parkoviště Pod Eliškou v bezprostřední blízkosti lávky, kde firma zahájila přípravné práce. Ochranné pásmo je vytyčeno také na řece, lodě nesmějí plout v okolí 150 metrů od konstrukce.

Před demolicí firma na břehy navezla zeminu, aby ztlumila dopad stavby na zem. „Je to věc poměrně komplikovaná, náročná. Bude to trvat poměrně dlouho, klidně se to může protáhnout na několik hodin,“ řekl nymburský starosta Pavel Fojtík. Pod stavbou vede plynové potrubí, i to se musí odpojit.

Spadlé lávce v Troji se věnovala ve svém pořadu Uzávěrka i Sabina Slonková:

Uzávěrka Sabiny Slonkové.Video: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Sutiny z řeky budou vytahovat hasičské tanky, které dodá HZS Správy železniční dopravní cesty. Celkem by na místě měly být tři tanky hasičů, které dorazí z Přerova, Českých Budějovic a Havlíčkova Brodu. Podle Karla Frankoty ze Strabagu bude vytahování sutin z řeky nebezpečné, hrozí totiž, že tažná lana prasknou. Ochranné pásmo bude proto při vytahování lávky větší než při vlastní demolici.

Reklama

Doporučované