Hlavní obsah

Nebezpečná vejce jsou už v 17 zemích, Evropská komise chce svolat schůzi ministrů

Vejce kontaminovaná insekticidem se šíří EvropouVideo: Reuters

 

Reklama

Skandál kolem insekticidu už vyšetřuje policie v Belgii i Nizozemsku.

Článek

Kontaminovaná vejce se už rozšířila do 15 zemí Evropské unie, Švýcarska a Hongkongu. Potvrdila to Evropská komise. Eurokomisař odpovědný za zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis chce svolat schůzi ministrů zasažených zemí. Zároveň vyzval, aby se země přestaly navzájem obviňovat a začaly spolupracovat.

„Obviňování a očerňování nikam nevede a já s tím chci skoncovat,” uvedl dnes podle Reuters eurokomisař Andriukaitis. Jednání ministrů a úřadů odpovědných za bezpečnost potravin by chtěl svolat nejpozději do konce září.

Skandál kolem insekticidu je již předmětem trestního řízení v Belgii i v Nizozemsku. Nizozemská policie ve čtvrtek v souvislosti s kontaminovanými vejci zadržela dva lidi.

Kauza vznikla minulý týden, když se v obchodech v několika evropských zemích objevily miliony vajec obsahující jedovatý insekticid fipronil. Ačkoli byla závadná vejce zjištěna i v několika dalších státech, nejvíce byly zasaženy Německo, Belgie a Nizozemsko.

Aféra dorazila i do Polska, kde místní úřady zachytily zásilky potenciálně kontaminovaných vajec ve třech vojvodstvích. Ke spotřebitelům se vejce nedostala. Výskyt kontaminovaných vajec je hlášen také na Slovensku.

Fipronil bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický. Jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí.

Reklama

Související témata:

Doporučované