Hlavní obsah

Nebezpečné komáry má zlikvidovat jejich geneticky modifikovaný kolega

Foto: Profimedia.cz

Komáři přenášející nebezpečná onemocnění jsou problémem v mnoha dalších zemích. Na snímku postřik dětského hřiště v Jakartě.

Reklama

Komárům tropickým přenášejícím nebezpečná onemocnění možná zvoní hrana. Do boje proti neoblíbenému hmyzu by měl vyrazit geneticky modifikovaný sameček komára jménem OX5034.

Článek

Geneticky modifikovaný komáří sameček s tajuplným označením OX5034 úspěšně boduje už v Brazílii, kde se díky němu snížila populace nebezpečných komárů tropických o 95 procent. Komár nyní získal státní i federální souhlas s vypuštěním na Floridě od roku 2022. Pilotní projekt, který tento týden schválila Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA), má otestovat, zda je geneticky modifikovaný komár schůdnou alternativou k postřikování insekticidy komárů tropických. Tento druh komára je zodpovědný za přenášení několika smrtelných chorob, jako je zika, horečka dengue, chikungunya a žlutá horečka.

Principem existence nového typu komára je snížit délku života samiček tak, aby umíraly dříve, než začnou sedat na lidi a šířit dál nemoci. Krev lidem pijí pouze samičky komárů, které ji potřebují k uzrání vajíček. Samci komárů se živí pouze nektarem, a nositeli nemocí tak nejsou. Speciální komár má také schváleno vypuštění v Harris County v Texasu od roku 2021, uvádí britská společnost Oxitex, která geneticky modifikovaný organismus vyvinula.

Tento týden stát Florida po jednomyslném schválení sedmi agenturami vydal povolení k experimentálnímu použití.

Získání tohoto schválení ale předcházelo deset let marného boje s hmyzem. V letech 2009 a 2010, kdy vypukla epidemie horečky dengue přenášená komárem tropickým, byl úřad státní správy Florida Keys Mosquito Control District zoufalý. Nepomáhaly postřiky ze vzduchu, speciálních kamionů ani vysazení ryb požírajících komáry. Odolné larvy komárů vše přežily.

Do vzduchu kromě množství chemikálií vyletělo také milion dolarů, které Florida Keys každoročně vyčleňuje pro boj s komárem tropickým. Ten přitom tvoří pouze jedno procento populace komárů. I proto v roce 2012 okres poprosil o pomoc společnost Oxitec. Ta tedy vyvinula samce komára jménem OX513A, kterého naprogramovala tak, aby jeho potomci umírali ještě před dosažením dospělosti. I během zkráceného života si komár stihne najít samičku, jejichž potomci zdědí komárovu „schopnost“ zemřít předčasně. Růst nebezpečné komáří populace by tak mohl skončit.

Veřejnost dalšího komára nechce

I přes nezpochybnitelný přínos eliminace přenašečů nebezpečných chorob se ozývají tisíce lidí a environmentálních skupin, kteří jsou proti vypuštění OX513A do Spojených států. OX513A prošel testováním na Kajmanských ostrovech, v Panamě a Brazílii. Oxitec po každém testu hlásil vysokou úspěšnost. V městských oblastech Brazílie se populace komára tropického snížila o 95 procent. Když se ale k Floridským doneslo, že by měl být speciální komár nasazen i u nich, veřejnost se začala bouřit.

Petici Change.org proti návrhu podepsalo více než 242 tisíc lidí. PR kampaně se tak snažily veřejnosti vysvětlovat, že je geneticky modifikovaný komár nekousne, jelikož není samička, ale vysvětlení na úrodnou půdu nepadlo. Média denně přinášela zprávy o rozzlobených občanech, kteří odmítají být „pokusnými králíky“ nebo se stát „Robo-Frankensteinovými komáry“.

„Administrativa použila na experiment Jurský park kromě daní ostrovní peníze a vládní zdroje,“ uvedla Jaydee Hanson, ředitelka politiky Mezinárodního centra pro hodnocení technologií a Střediska pro bezpečnost potravin. „Co by se teoreticky mohlo pokazit? Nevíme, protože environmentální rizika byla nezákonně odmítnuta analyzovat,“ dodala.

EPA i pro uklidnění veřejnosti strávila zkoumáním dopadů modifikovaných komárů na lidské zdraví a životní prostředí roky. V polovině prvních výzkumů však společnost svou rozdělanou technologii „Přátelský komár“ stáhla. Komár nové generace OX5034 je už ale naprogramován tak, aby zabíjel pouze samice komárů, přičemž by samci přežili po několik generací a předávali dál modifikované geny následnému samčímu potomstvu.

Oxitec musí státní úředníky informovat 72 hodin před vypuštěním komárů a provádět průběžné testy po dobu nejméně 10 týdnů, aby zajistil, že žádný z komárů skutečně nedosáhne dospělosti. Environmentální skupiny se však obávají, že by šíření geneticky modifikovaných mužských genů do divoké populace mohlo potenciálně poškodit vzácné a ohrožené druhy ptáků, hmyzu a savců, kteří se komáry živí.

„Oblasti Florida Keys a Houstonu jsou domovem pro některé z nejrozmanitějších nejohroženějších druhů v naší zemi. Trumpova administrativa opět bezohledně ignoruje vědecké odborníky a vůli společnosti k prosazení tohoto riskantního experimentu,“ uvedla v prohlášení Dana Perls, programová manažerka pro potravinovou a technologickou kampaň Friends of the Earth. O konečném uvolnění modifikovaných komárů se rozhodne 23. června.

Reklama

Doporučované