Hlavní obsah

Nebezpečné psaní i hraní. New York chce zakázat mobily při přecházení

New York chce zakázat používání mobilů při přecházení ulice.Video: Eva Soukeníková

 

Reklama

Stát New York chce předložit návrh zákona, který zakáže používání mobilních telefonů při přecházení ulice. Pokutu až 6 tisíc korun by pak mohl dostat ten, kdo se se řádně nerozhlédne a při přecházení bude koukat do mobilu. Návrh už má první kritiky.

Článek

V New Yorku dochází ročně zhruba ke 300 smrtelným srážkám chodců s auty. Senátor John Liu chce tyto statistiky snížit. Předkládá zákon, který by zakazoval používání „přenosných elektronických zařízení” při přecházení silnice, uvádí The Guardian.

„Zákon nehovoří o volání za chůze, ale o ručním užívání elektronických zařízení. Můžete počkat pět sekund, než přejdete ulici,” řekl ke svému návrhu senátor. Návrh zákona hovoří o pokutě mezi 25 až 250 americkými dolary, což je v přepočtu maximálně necelých šest tisíc korun.

Nový návrh má už své odpůrce. Šéf Transportation Alternatives, skupiny, která se snaží v New Yorku prosazovat chůzi, jízdu na kole nebo hromadnou dopravou, Marco Conner, pro Guardian uvedl, že návrh není podložený žádnými daty, „Každá dopravní nehoda také potřebuje řidiče. Je to shazování viny na chodce.” Dodává, že by se zákon mohl „zvrhnout“ v rasově orientované pokutování chodců.

Reklama

Doporučované