Hlavní obsah

Nebezpečný je celý internet, říká nejsledovanější český youtuber MenT

Výzva s MenT: O zázračném úspěchu na YouTube i nástrahách internetu.Video: Jindřich Šídlo, Seznam Zprávy

 

Reklama

Je mu pouhých jednadvacet a na Youtube ho sleduje přes milion a čtvrt lidí. Jan Macák alias MenT svému publiku zjevně rozumí. „Spousta rodičů vidí Youtube jako zlo, ale zákazy nefungují,“ říká ve Výzvě.

Článek

Na českém YouTube patří i přes svůj nízký věk mezi veterány. Začínal jako dvanáctiletý už v roce 2009. A jeho popularita začala strmě růst ve chvíli, kdy začal natáčet videa o oblíbené hře Minecraft.

„Chtěl jsem být jako Kazma, jenže na začátku to na Streamu nemělo žádný úspěch,“ vzpomíná na své začátky. „Rodiče mě velmi podporovali. Máma na první moje video řekla: to je super! Když pak za mě táta podepisoval s Googlem první smlouvu o monetizaci videí, protože mi ještě tehdy nebylo patnáct, řekl mi, ať nečekám, že z toho něco bude.“

Bylo. A i když MenT nechce mluvit o přesných částkách, které vydělává, připouští, že ho YouTube velmi dobře uživí. Mimochodem, jeho nejsledovanější video z roku 2016 viděly víc než 2 miliony lidí. Barví si v něm vlasy na zeleno. A sám nemá jasnou odpověď na to, proč právě tohle tolik lidí baví.

Zatímco třeba jeho „konkurent“ a kamarád Kovy, další z hvězd českého YouTube, se v poslední době pouští do vážnějších témat včetně politiky, MenT chce zatím zůstat u toho, co mu přineslo úspěch: „Já chci na kanálu lidi bavit, proto neřeším vážnější témata. Zároveň ale vím, že i publikum stárne spolu se mnou a já o něj nechci přijít.“

Jaký je recept na úspěšné video? Jakou sledovanost považuje za úspěch? Jak dlouho vlastně může youtuber vydržet na vrcholu popularity? A bude podle něj ještě za deset let existovat televize?

Podívejte se na celý rozhovor s Janem Macákem ve videu nahoře v článku.

Reklama

Doporučované