Hlavní obsah
Online

Skupinové zájezdy čínských turistů kvůli koronaviru mají stopku

Foto: Profimedia.cz

Obyvatelům Wu-chanu bylo doporučeno nevycházet, dokud se šíří koronavirus

Reklama

aktualizováno •

Koronaviru už podlehlo nejméně 41 lidí. Za vážnou označil situaci kolem šíření viru čínský prezident Si Ťin-pching. Podle něj jeho země bitvu s koronavirem může vyhrát. Mezitím chtějí Spojené státy, Francie a Rusko evakuovat své občany z Wu-chanu. České občany, kteří v tomto městě uvízli, by mohlo odvézt francouzské letadlo.

Článek

Nový koronavirus podle posledních údajů nakazil téměř 1400 lidí a více než 41 jich připravil o život. Kromě několika asijských států v pátek první tři případy v Evropě oznámily francouzské úřady. Druhou infikovanou osobu potvrdily Spojené státy.

Prvním nakaženým na území Austrálie je muž čínské národnosti. Ten na území státu Viktorie přiletěl 19. ledna z čínského města Kuang-čou. Australské úřady uvedly, že pacient byl hospitalizován na předměstí Melbourne. „Je důležité zdůraznit, že není důvod k obavám,“ řekla ministryně zdravotnictví státu Viktorie Jenny Mikakosová. „Pacient je izolován, podstupuje léčbu a v této fázi nemáme podezření na žádné další případy,“ dodala.

Některé země, mezi nimi například Itálie, Británie nebo Srbsko, zavedly na letištích oddělené prostory pro cestující z oblastí s výskytem nákazy. V Británii se onemocnění koronavirem u několika vytipovaných osob nepotvrdilo. Úřady se ale obávají, že se virus v zemi brzy potvrdí.

České ministerstvo zahraničí doporučilo Čechům, aby necestovali do osmi měst v čínské provincii Chupej. Oblast místní úřady kvůli nákaze uzavřely.

  • Nemocnice ve Wu-chanu nemají dostatek lůžek

    Hned sedm nemocnic ve Wu-chanu hlásí nedostatek postelí pro pacienty s podezřením nebo s potvrzeným nakažením koronavirem. Podle wu-chanské zdravotnické komise bude ale potřeba celkem deset tisíc postelí pro 24 nemocnic. V sobotu ve svém prohlášení komise uvedla, že dodávka čtyř tisíc postelí už je na cestě, do konce ledna by pak mělo přibýt zbývajících šest tisíc lůžek, píše CNN.

  • Podezření na onemocnění koronavirem mají v Portugalsku

    „Pacient, který se dnes vrátil z Číny, byl v posledních několika dnech ve městě Wu-chan. Projevoval symptomy nákazy. Je již pod dohledem v nemocnici v Lisabonu,“ informovalo portugalské ministerstvo zdravotnictví.

  • Jordánsko plánuje evakuaci občanů z Wu-chanu

    Podle jordánské zpravodajské agentury Petra jordánský král Abdalláh II. plánuje poslat do čínského města Wu-chan letadlo, aby co nejdříve evakuovalo Jordánce.

    Jordánsko se tak připojuje k USA, Rusku a Francii, kteří plánovanou evakuaci svých občanů v sobotu také oznámili.

  • Páru v pařížské nemocnici se „daří dobře“

    „Dva pacienti se nachází v pařížské fakultní nemocnici Bichat-Claude Bernard na oddělených pokojích a vede se jim dobře,“ uvedl v sobotu jeden z lékařů, Yazdan Yazdanpaneh. V pokojích nemocnice udržuje podtlak, který pomáhá bránit šíření koronaviru.

    Pár, muž ve věku 31 let a a o rok mladší žena, pochází z epicentra nákazy, města Wu-chan v centrální Číně. Do Francie přiletěli 18. ledna a nevykazovali tehdy žádné symptomy. „Ty se u jednoho z nich projevily den po příjezdu, u druhého den poté,“ řekl lékař. Do nemocnice byli přijati v pátek.

  • Zdravotníci ve Wu-chanu nosí pleny, na toaletu to nestíhají

    Pracovníci nemocnice ve Wu-chanu nosí během práce pleny. Během vypjatých chvil to na toaletu nestíhají.

    The Washington Post uvedl, že zdravotnický personál pleny nosí převážně proto, aby nemusel sundávat speciální ochranné obleky. Kvůli nedostatku zásob totiž nemají jistotu, že by získali nový.

  • Podle zdravotnických záznamů na nákazu nezemřel nikdo mladší 30 let

    Převážná většina lidí, kteří onemocnění podlehli, byla stará 60 až 89 let, uvedl jihoasijský korespondent německé stanice Deutsche Welle William Yang.

    Nejmladší nakaženou je dvouletá dívka, která z epicentra nákazy, města Wu-chan v centrální Číně, ve středu přicestovala do jihočínské provincie Kuang-si.

  • CCTV: Čína zřídila speciální tým na boj proti šíření epidemie

    Podle Čínské ústřední televize (CCTV) rozhodnutí padlo na zasedání nejmocnějšího orgánu v zemi, stálého výboru politbyra, jemuž předsedal prezident Si. Výbor nařídil úřadům všech úrovní, aby Wu-chanu, který je od čtvrtka prakticky uzavřený, zajistily zásobování.

  • Ministerstvo zahraničí ČR jedná s Francouzi o případné evakuaci Čechů

    Právě s Francouzi koordinuje možný odjezd tří Čechů z Wu-chanu české ministerstvo zahraničí.

    „Jednáme s francouzskou stranou o případné evakuaci těch Čechů, kteří by o to stáli,“ řekla v sobotu ČTK mluvčí ministerstva Zuzana Štíchová. Zatím nepadlo žádné rozhodnutí, dodala.

  • USA připravují letadlo, kterým se z Wu-chanu vrátí diplomaté

    List The Wall Street Journal napsal, že Spojené státy připravují na neděli charterový let, kterým by se měli z Wu-chanu vrátit domů občané a diplomati USA. Podle deníku je ve městě v této chvíli přibližně 1000 amerických státních příslušníků. V objednávaném letadle jsou ale místa jen pro 230 cestujících.

  • Číňané jsou čtvrtí nejčastější zahraniční návštěvníci ČR

    Počet čínských turistů v Česku se podle Českého statistického úřadu během pěti let téměř ztrojnásobil, v roce 2018 jich přijelo skoro 620 tisíc. Číňané jsou na čtvrtém místě nejčastějších zahraničních návštěvníků České republiky hned po Němcích, Slovácích a Polácích.

  • Čína pozastaví vnitrostátní i zahraniční zájezdy pro čínské občany

    Podle čínských státních médií čínské hlavní město dočasně pozastaví organizované vnitrostátní i zahraniční skupinové zájezdy pro čínské občany.

    Lety do zahraničí a rezervace hotelů prostřednictvím cestovních kanceláří budou pozastaveny k 27. lednu. Vnitrostátní rezervace letů a hotelů jsou omezeny okamžitě, píše China Global Television Network (CGTN).

  • USA, Francie a Rusko plánují evakuaci občanů

    Země plánují evakuaci svých občanů z města Wu-chan, odkud se od prosince začal šířit nový koronavir. Na území Francie i USA jsou lidé nakažení koronavirem.

  • Si Ťin-pching: Čelíme vážné situaci

    Podle čínského prezidenta čelí země „vážné situaci“ s tím, jak se zrychluje šíření viru. Koronavir ochromil už i dopravu v Pekingu.

  • Češi v Tchaj-peji: Spousta místních nerespektuje bezpečnostní opatření

    Tchajwanské úřady doporučují v rámci bezpečnostních opatření nosit roušky a vyhýbat se přelidněným místům a především tržištím, řekla Seznam Zprávám z tchajwanské metropole Dominika Hrušková, která je zde na dovolené.  „Spousta místních ale bohužel nerespektuje doporučení nosit roušky, popotahuje, kašle bez ruky u pusy. Tudíž těžko poté rozeznáte, jestli se jedná o normální chřipku či virus,“ dodala Hrušková k aktuální situaci.

  • Prezident Si Ťin-pching: Čína tu bitvu může vyhrát

    Čínský prezident státním médiím řekl, že Čína může „vyhrát tuto bitvu“ proti koronaviru. Počet nakažených se aktuálně pohybuje okolo 1400.

  • Peking omezuje autobusovou dopravu

    Čínské hlavní město zastaví autobusy, které přijíždí nebo opouští metropoli.Chce tak omezit možnost dalšího šíření koronaviru, píší místní média.

  • Nakažených už je téměř 1400

    Čína oznámila, že aktuálně se na jejím území nachází 1359 osob infikovaných koronavirem. V součtu se zbytkem světa jde celkem o 1396 nakažených, nemoci pak podlehlo 41 osob.

  • Koronavirus oficiálně potvrzený ve čtrnácti zemích

    Nový koronavirus se rozšířil do čtrnácti zemí ze čtyř kontinentů.

  • První nakažený v provincii Čching-chaj

    Provincie v západní Číně potvrdila první případ nakažení koronavirem, oznámily to místní úřady. Oficiální počet nakažených v Číně je tak aktuálně 1288, podle nezávislých expertů je ale počet nakažených mnohonásobně vyšší. Poslední provincií bez potvrzené nákazy zůstává Tibet.

  • Síť kaváren Starbucks zavírá všechny pobočky v Chu-peji

    Všech devadesát poboček ve státě Chu-pej, jehož hlavním městem je Wu-chan, zavřela americká společnost Starbucks. Síť kaváren tak chce podle prohlášení „ochránit své zaměstnance a jejich rodiny“. Zaměstnanci o své mzdy za období, kdy budou kavárny zavřené, nepřijdou. Společnost navíc věnuje tři miliony jüanů (tedy téměř 10 milionů korun) Čínskému červenému kříži, píše CNN.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy