Hlavní obsah

Nebojíme se! Barcelona masově demonstrovala proti terorismu

V Barceloně proti terorismu demonstrovalo půl milionu lidíVideo: Ruptly

 

Reklama

Statisíce lidí přišly na demonstraci v Barceloně proti terorismu, policie odhadla jejich počet na půl milionu. Demonstrace se zúčastnil také španělský král Felipe VI.

Článek

Shromáždění v metropoli autonomního Katalánska bylo reakcí na útoky islamistů, které si minulý týden vyžádaly 15 obětí a 126 zraněných. Podle agentury AFP španělský král dorazil na takovou manifestaci zcela výjimečně, vůbec poprvé od obnovení monarchie v roce 1975.

Kromě panovníka se demonstrace zúčastnil i premiér konzervativní vlády Mariano Rajoy a další španělští politici.

„Naplňme ulice mírem a svobodou,“ vybídla radnice druhého největšího španělského města po atentátech spáchaných v Barceloně a v nedalekém letovisku Cambrils 17. a 18. srpna. K útokům se přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Podle úřadů 22 zraněných dosud zůstává v nemocnicích a šest z nich je v kritickém stavu.

Beze strachu

První řady průvodu za obřím transparentem „No tinc por“ (katalánsky Nemám strach) byly na přání radnice vyhrazeny představitelům složek, které se od prvního okamžiku staraly o oběti: policistům, hasičům, zdravotníkům, taxikářům, obchodníkům i obyvatelům barcelonské třídy La Rambla, kde došlo k hlavnímu útoku. Stovky dobrovolníků dnes lidem rozdaly desetitisíce květů darovaných místními květináři v barvách města: 50 000 červených, 10 000 žlutých a 10 000 bílých růží.

„Nejlepší odpovědí je mír“ a také „Ne islamofobii“ bylo možné číst na transparentech. V davu bylo vidět i ženy a muže v typickém muslimském oblečení, a to i v bezprostřední blízkosti panovníka a ministerského předsedy. Heslo „Nemám strach“ znělo i v arabštině.

Demonstrace měla ukázat jednotu Španělska vůči terorismu, v průvodu však převládaly katalánské vlajky. Z davu zazněly i kritické výkřiky a pískot na adresu krále, mimo jiné za jeho podporu exportu zbraní do Saúdské Arábie.

Masovou demonstraci proti terorismu podobnou té dnešní zažila Barcelona 12. března 2004, kdy do ulic katalánské metropole vyšlo 1,2 milionu lidí. Stalo se tak den po útocích na vlaky v Madridu, při nichž džihádistická buňka zabila 191 lidí a na 2000 dalších zranila.

V čele Katalánska stojí separatisté toužící odtrhnout region od Španělska. Ačkoli mezi ústřední vládou a regionálním vedením panují rozpory, barcelonská manifestace měla být příležitostí uzavřít příměří, poznamenala agentura AFP. Dodala, že nedaleko od Rajoye kráčel šéf katalánské vlády Carles Puigdemont, odhodlaný uspořádat 1. října referendum o sebeurčení, a to navzdory nesouhlasu Madridu.

Poměrně krátký pochod demonstrantů vyústil na Katalánském náměstí v rušném centru Barcelony. Právě odtud vyjel ve čtvrtek 17. srpna kolem páté hodiny odpoledne po promenádě La Rambla atentátník s autem, kterým zabil 13 lidí. Na útěku zavraždil ještě jednoho muže, s jehož vozem ujel policejní hlídce. Útočníka, jímž byl mladý Maročan Júnis abú Jakúb, policie zastřelila v pondělí nedaleko Barcelony.

Několik hodin po barcelonském útoku najelo pět dalších teroristů s autem do lidí ve městě Cambrils asi sto kilometrů od Barcelony. Tyto útočníky policie zastřelila na místě krátce poté, co s vozem několik lidí zranili, z toho jednu ženu smrtelně.

Reklama

Doporučované