Hlavní obsah

Nebojte se Ruska, radí manažer sibiřského oligarchy Bobošík

Manažer Pavel Bobošík radí, jak na ruský trh.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pavel Bobošík, český manažer ve službách ruského průmyslníka Eduarda Tarana, tvrdí, že český byznys ztrácí pozice na ruském trhu. Podle Bobošíka zbytečně.

Článek

Ruský trh není o nic víc rizikový než Čína, Indie či Brazílie, kam se čeští investoři stále častěji obracejí. Přitom se tu otevírají široké možnosti k expanzi, protože přinejmenším některé ruské regiony vítají a podporují zahraniční investice.

Tak alespoň vidí ruský trh Pavel Bobošík. Muž, který v 90. letech založil českou pobočku německé rodinné sklářské skupiny Sahm a postupně s ní expandoval na Slovensko, do Polska, Ruska nebo Číny, pracuje od roku 2013 jako šéf sklářské divize holdingu RATM Eduarda Tarana. A po pěti letech v Rusku tvrdí, že čeští byznysmeni v této zemi mohou uspět.

Jak k Rusku přistupovat, čeho se tu vyvarovat a jak řídit ruské zaměstnance, vysvětluje Pavel Bobošík ve svých radách pro magazín Byznys Seznamu.

Zdrženlivý přístup českých firem k ruskému trhu lze pochopit. Řada společností, která tu zkoušela investovat, nemá dobrou zkušenost. Například výrobce soustruhů Kovosvit MAS pracoval v letech 2013 až 2016 na společném projektu s ruskou společností MTE Finance, měli v Rusku vybudovat novou továrnu na obráběcí stroje. Celý projekt skončil v hluboké ztrátě – podle lidí z Kovosvitu kvůli nespolehlivosti ruského partnera.

Česká exportní banka úvěrovala v minulých letech desítky ruských rozvojových projektů, řada z nich ale skončila krachem a bance z ní zůstaly několikamiliardové nedobytné pohledávky. Zčásti je musela odepsat, zčásti je hradila pojišťovna EGAP, dotovaná ze státního rozpočtu.

Špatnou zkušenost udělal i český manažerský tým, který se před časem pokoušel pod vedením švédského manažera Bo Anderssona postavit na nohy ztrátovou ruskou automobilku AvtoVAZ – výrobce známých vozů Lada. Zahraniční tým při své snaze srazit v AvtoVAZu náklady a zmodernizovat řízení narazil na totální nepochopení místních lidí a nakonec byl z AvtoVAZu odvolán.

Plány řady českých firem v Rusku zhatila krize, propad rublu a omezení obchodů kvůli ekonomickým sankcím uvaleným na Rusko po anexi Krymu.

I přesto lze v Rusku podle Bobošíka uspět. Základem je vybrat si pro expanzi správný region a respektovat místní specifika, radí šéf sibiřského sklářského holdingu Ekran.

Reklama

Doporučované