Hlavní obsah

Opozice se chystá na Faltýnka. Pohádky ovčí babičky, říká na jeho vysvětlení ke Kapschi

Pohádky ovčí babičky, říká na Faltýnkovo vysvětlení Zbyněk Stanjura z ODS.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Kauza mýto: opoziční ODS žádá vládu, aby odvolala šéfa antimonopolního úřadu a chystá se na vystoupení Jaroslava Faltýnka ve sněmovně.

Článek

Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek bude sice zítra vysvětlovat ped sněmovnou policií nahrané schůzky, kde loboval za firmu Kapsch, avšak opozice už předem jeho verzi nevěří.

Faltýnek se už zkraje týdne několikrát svůj postup bagatelizoval například slovy, že se jen pokusil pomoci ministru dopravy Danu Ťokovi, opoziční poslanec Zbyněk Stanjura z ODS však už tato slova zpochybňuje.

Nevěří ani Faltýnkovu vysvětlení, že se snažil v mýtném vyjednat nejlepší nabídku pro stát.

„To jsou Pohádky ovčí babičky. Je to nevěrohodné, protože na schůzky chodil, až když byly podané nabídky, kdy už s cenou nešlo nic dělat,“ upozorňuje Stanjura.

ODS také volá po odchodu šéfa antimonopolního úřadu Petra Rafaje, jehož setkání s Faltýnkem v brněnském hotelu si policie také nahrála. Vláda a prezident se však za šéfa mocného úřadu zkraje týdne postavily.

„Pokud se (Rafaj) takhle pokoutně schází v hotelu, je to velmi divné a vláda by měla konat a ne se vymlouvat, že neví, co má dělat. Měla by Rafaje odvolat, protože to není jediný případ, kdy pochybil, mnozí si stěžují například na velmi dlouhou dobu, než jeho úřad o něčem rozhodne,“ řekl Stanjura.

Aktuální aféra kolem tendru na mýtné obnažila také staré spory v hnutí ANO mezi ministrem dopravy Danem Ťokem a šéfem poslanecké frakce Jaroslavem Faltýnkem.

„Všichni tady ve Sněmovně vidíme, že tito dva muži mají dlouhodobě napjaté vztahy a rozdílné pojetí resortu dopravy,“ říká opoziční poslanec Zbyněk Stanjura z ODS.

Ťok, jenž měl už několik měsíců pocit, že právě Faltýnek se snaží o jeho odvolání, se dnes cítí silný a svého kolegu drsně kritizuje. A to kvůli schůzce s šéfem antimonopolního úřadu, kde se Faltýnek podle policie snažil lobbovat za firmu Kapsch.

„Nemyslím si, že je úlohou kohokoliv v politice jednat s účastníky soutěže, to je krajně nestandardní. Jestli se to potvrdí, protože to nevím, to jsou spekulace, tak z toho budu docela překvapený, nechci říci šokovaný. To jsou věci, které bych nečekal. Z toho pak musí jak pan premiér, tak pan první místopředseda hnutí ANO vyvodit důsledky,“ řekl ministr Ťok v deníku Právo.

Ve středu už svá slova mírnil: „To není nějaký můj osobní souboj s kolegou Faltýnkem. Já se jen snažím hájit férový tendr na mýtné, který byl v pořádku a který je nyní zpochybňován.“

Svou původní kritiku však znovu zopakoval.

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš zatím stojí za Faltýnkem, i když prohlásil, že ho „hodně naštval“ a že „neměl suplovat roli ministra dopravy“.

Video: Co řekl ministr dopravy Dan Ťok

Ministr Ťok o Jaroslavu Faltýnkovi.Video: Seznam, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované