Hlavní obsah

Nebožtíci mimo rakev. Šokující výsledky kontrol přiměly stát zpřísnit pravidla pohřbů

Ministryně Karla Šlechtová popisuje novelu zákona o pohřebnictví.

 

Reklama

Návrh změnit zákon o pohřebnictví ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové začnou ve středu projednávat poslanci.

Článek

Výsledky kontrol v některých pohřebních ústavech přiměly Ministerstvo pro místní rozvoj vypracovat nový zákon, podle kterého se budou řídit pravidla pohřbů i nakládání s nebožtíky. Zjednodušeně řečeno: Ministryně Karla Šlechtová chce dosáhnout toho, aby se se zesnulými i pozůstalými nakládalo ohleduplněji. Jako nejhorší příklad z kontrol ministryně uvedla, že v některých případech neměla služba dostatek rakví pro těla zesnulých.

Otázka je, zda to ale autoři novely s přísností nepřehnali. Sdružením zastupujícím pohřební firmy se nelíbí některé nové povinnosti, které norma zavádí: Například nutnost mít speciální místnost na úpravu zesnulých a zdarma ji propůjčovat pozůstalým.

Místnost má mít například omyvatelné stěny, vzduchotechniku, nepropustnou podlahu a přívod teplé a studené vody. Pokud si to budou pozůstalí přát, mohou se přijít podívat, jak je v této místnosti nebožtík oblékán a ukládán do rakve, případně to udělat sami.

„Spočítali jsme, že vybudování takové místnosti vyjde na 1,5 milionu korun. Malé pohřební ústavy to úplně zlikviduje. A pohřby se budou zdražovat,“ myslí si Ladislav Kopal, předseda Sdružení pohřebnictví, pod které spadá kolem 150 pohřebních ústavů.

Celkem je v Česku vydáno 600 povolení na provozování pohřební služby, podle odhadů jich reálně funguje kolem čtyř set.

Podle Jaroslava Mangla z Asociace pohřebních služeb, pod které spadá necelých třicet poboček, už existují první propočty, jak se pohřby budou zdražovat. „Hrozí až 70% zdražení. Z něčeho se úvěr na nové místnosti zaplatit musí," uvedl Mangl.

Stát platí desetkrát více sociálních pohřbů než před deseti lety. Nepomohlo by znovuzavedení pohřebného?

Ministryně Šlechtová je ale v klidu. „Je to pouze hrozba pohřebních služeb. Tyto místnosti už měly dávno existovat. Není možné, aby pohřební služba upravovala nebožtíky někde na chodbě nebo v místnosti, kde je skupina dalších zesnulých osob,“ myslí si ministryně.

Úpravny by měly podle ministryně zajistit i větší kontrolu nad pohřebními ústavy – pozůstalí si budou moci zkontrolovat, zda nebožtík leží v objednané rakvi nebo dostal správné oblečení. Při kontrolách totiž ministryně narazila na případy, kdy zesnulí například leželi mimo rakve na chodbě.

Z profesních organizací dává ministryni za pravdu Unie pohřebních služeb. „Troufám si říct, že slušná pohřební služba už takovou místnost dávno má. Pokud ne, na pohřeb bych si ji nevybral,“ myslí si předseda Unie Jiří Haman, pod kterého spadá dvacítka ústavů.

Ani podle něj ceny posledního rozloučení výrazně neporostou – konkurence je v Česku vysoká a to tlačí dlouhodobě ceny dolů. Náklady na případné zřízení nové místnosti na rozdíl od svých kolegů odhaduje maximálně na desetitisíce korun.

Na čem se ale shodnou všechny profesní organizace, je fakt, že kvůli novele zákona naroste byrokracie. Nově se budou evidovat všechny detaily o převozu a uchování těla. A to ve „formě svázané knihy“.

„To vůbec nechápeme. Všichni se snaží komunikovat elektronicky a my budeme mít vázané knihy. Větší ústavy aby najaly novou sílu na administrativu,“ dodává Kopal.

Novinky v pohřebním zákoně

Konec levných rakví

Zákon zakáže nejlevnější papírové rakve. Schránka na tělo z papíru bude muset mít alespoň pět vrstev.

Pohřby dětí

Rodiče mohou pohřbít mrtvé narozené děti do 500 gramů. V současnosti se považují za zdravotnický odpad.

Více kontrol

Každý pohřební ústav čeká minimálně jedna kontrola ročně – kontrolovat bude živnostenský úřad i hygienické stanice. Ministerstvo navíc zřídilo speciální kontrolní oddělení o deseti lidech.

Vyšší pokuty

Pokuty vzrostou na 100 tisíc pro soukromé osoby a na 500 tisíc pro právnické.

Možnost být u kremace

Pokud si to pozůstalí přejí, musí jim krematorium zajistit možnost být přímo u spalu.

Zkoušky a praxe

Zkoušky pro podnikatele v pohřebnictví se zpřísní. Pro živnost navíc bude povinná delší praxe – uchazeč se základním vzděláním by měl mít minimálně desetiletou praxi, středoškolák a vysokoškolák tříletou.

Šlechtová plánuje sčítání hrobů. Vzniknout má i mapa hřbitovů:

Reklama

Doporučované