Hlavní obsah

Nebudeme jako opuštěný pejsek hledat nového páníčka, říká šéf STAN

Foto: Hana Grohová, Seznam Zprávy

„Chceme získat a přetáhnout zklamané voliče Babišova hnutí ANO,“ říká Rakušan.

Reklama

Starostové vyhráli senátní volby a teď jednají o spojenectví s Piráty pro sněmovní volby. Pokud Piráti koalici odmítnou, půjdeme do voleb samostatně, říká v rozhovoru šéf STAN Vít Rakušan.

Článek

Vy jste minule ve sněmovních volbách se ziskem 5,2 procenta hlasů sotva prolezli do Sněmovny, máte nejmenší poslanecký klub. A teď jste uspěli v krajských volbách a vyhráli senátní. Zatočila se vám z toho hlava?

Nezatočila. My to opravdu máme odpracované, i když úspěch v senátních volbách byl ještě větší, než jsem si vůbec dokázal představit. Ale rozhodně to není věc, z které by se nám prostě točila hlava. Protože byť ve Sněmovně máme nejmenší klub, tak jsme docela zvyklí na nějaká vítězství na té lokální úrovni.

A čím to je, že se vám daří v různých volbách, ale v těch největších, sněmovních, nikoliv?

Doufám, že ten rozdíl bude stále menší a menší. A doufám, že i ten výsledek v těch sněmovních volbách bude výrazně vyšší, než byl minule. My jsme prostě původně regionální hnutí, vyrostli jsme zespoda. Komunální volby, krajské volby, senátní volby - to vše je nám blízké, dáváme kandidáty, které lidi opravdu blízce znají. A znají jejich práci, vědí, že už se osvědčili na té obci nebo mají silnou stopu v regionu.

V posledním průzkumu provedeném už po říjnových volbách máte skoro deset procent. To si vás všimli asi i ti, co vás doposud neznali, ne?

Určitě ta známost díky krajským volbám stoupla. I v politice platí stejně jako v životě, že úspěch plodí úspěch, takže pozornost na nás je zacílená. Myslím si, že jsme nedělali žádné hrubé chyby, prezentovali jsme zajímavý program, zajímavé lidi a teď je hlavní samozřejmě to udržet, pokud možno ještě růst. A to bude vyžadovat spoustu práce. To je možná i ten důvod, proč se nám z toho nesmí zatočit hlava.

Zrovna probíhají vaše námluvy s Piráty na vytvoření koalice pro sněmovny volby 2021. Jestli si teď pyšně neřeknete: Jsme dost silní, nemusíme se s nikým spojovat, pojďme samostatně?

Ne, my máme odhlasováno zahájení jednání s Piráty o spojenectví. A samozřejmě, že to má i tu pragmatickou rovinu, jak funguje náš volební systém, který poškozuje malé strany. Nemůžeme si dovolit ztrácet hlasy, které propadají ve prospěch velkých stran. My věříme tomu, že bychom sami dokázali být i dvojcifernou stranou, možná se tak stane, pokud Piráti nebudou souhlasit s projektem koalice. Ale stále tomu spojování věřím a věřím tomu, že je důležité z mnoha důvodů ty příští volby vyhrát. Ne jenom někoho přečíslit a dohodnout se, ale prostě vyhrát. A tady vidím šanci, že to vítězství ve volbách by přijít mohlo.

A když Piráti ve svém referendu odmítnou koalici s vámi, co pak budete dělat? Poběžíte rychle za druhou vznikající koalicí ODS, TOP 09 a lidovců, aby vás ještě vzali mezi sebe?

Naše důvěryhodnost by potom byla malá. My jsme teď vsadili na nějakou kartu, bylo to po demokratické diskuzi a hlasování uvnitř hnutí. Neumím si úplně představit, abych jako předseda hnutí, který reprezentuje vizi koalice s Piráty, potom obhajoval nějakou možnost, která přece jenom bude hodnotově trochu jinde. Samozřejmě je možné, že na volebním sněmu, který je v březnu, mě někdo vyzve a přijde s variantou nějaké jiné spolupráce. Ale já jako předseda si to představit neumím. Pokud to bude na mně, odhlasováno to nikde není, v takovém případě bych doporučoval samostatný postup.

Odmítnutí Piráty úplně nereálné není. Oni jsou poněkud nevyzpytatelní, jak jste se sami přesvědčili v koalicích v Praze, v Olomouckém nebo naposledy po rozkolu ve Zlínském kraji, že?

Určitě, tak mají složitější proces rozhodování, který ne každému musí být příjemný. Ale my ho musíme akceptovat, pokud chceme spolupracovat. S tím do toho jdeme, bez vzájemné tolerance a empatie k druhému partnerovi to nejde. Slíbili jsme, že to zkusíme, pokud to nevyjde, tak prostě ten politický běh běžíme dál. A spíš by právě působilo nevěrohodně, kdybychom potom jako opuštěný pejsek začali pobíhat po návsi a snažili se najít nového páníčka. My prostě nechceme žádného páníčka, my chceme partnera. A to takového, který bude respektovat, že jsme skutečně rovnocennými partnery.

Z průzkumů veřejného mínění mimo jiné vyplývá, že přesně o ta 4,5 procenta preferencí, jež vám přibyla, pokleslo hnutí ANO. Vy přetahujete voliče Andreji Babišovi?

Pokud by se to povedlo, tak je to vlastně jediná cesta pro demokratickou opozici k budoucímu úspěchu. Protože spoléhat se jenom na to, že si vzájemně budeme brát hlasy, které se nějak přelívají, to je prostě málo. My musíme umět oslovit i ty voliče, kteří doposud volili strany vládní koalice. To znamená jak voliče ANO, tak sociální demokracie, což se evidentně v tomto typu voleb podařilo. Nejsme určitě jediní, komu se to podařilo, ale hnutí STAN asi nejvýrazněji.

Zajímavé na tom je, že i když vy jako lídři STAN jste velcí kritici Andreje Babiše, tak možná máte podobně smýšlející voliče. To znamená lidi, kteří nemají rádi tradiční politické strany, nemají rádi ideologii, dělení na pravici a levice. Vidíte to také tak?

Určitě je pravda, že z těch stran demokratické opozice máme největší šanci oslovit voliče Andreje Babiše. Na druhou stranu, my nabízíme nějaký program, nějakou reálnou práci. Nenabízíme falešného mesiáše, kterým se Andrej Babiš stal. A pokud si někteří lidé opravdu uvědomí, třeba i v důsledku té krize, že premiér skutečně je tím falešným prorokem a to slibované dobro prostě nepřinesl, naopak přinesl nervozitu a neumětelství, tak je to určitě pro nás výhodná výchozí pozice. Pokud se nám ty voliče povede oslovit.

Jak na ně budete zbývající rok do sněmovních voleb cílit?

Pokusíme se jim představit to, že my nejsme něčím, k čemu se vymezovali v historii, že mnozí Starostové a nezávislí do politiky vstoupili právě kvůli tomu, aby ty velké strany jako ODS a sociální demokracie na té lokální nebo krajské úrovni už nevládly. A že jsme přece jenom něčím novým. Nechceme se ale vracet někam do minulosti, ale list otočit dál. A to samozřejmě může zapůsobit i na určitou část voličů Andreje Babiše, ale ten jeho rozptyl je obrovitánský. On má voliče, kteří přešli od komunistické strany, tak ty určitě neoslovíme. Má ovšem i zklamané voliče pravice, kteří ho přivedli v roce 2013 do Sněmovny - a na ty určitě v tom spektru zacílíme.

A nebojíte se, že byste mohli dopadnout jako všechny ty alternativy, které jako naději hledají voliče, aby po pár letech přišla fáze zklamání?

Zklamání nesmíme voličům už dávat, protože zklamání je ta nejhorší emoce. Zklamané naděje, to je to, co budí tu nedůvěru vůči politice. Proto je potřeba slibovat reálné věci. My jsme opravdu vyrostli zespoda, my nejsme nějaký projekt, který by vznikl odštěpením od někoho, nebo projekt, který by byl narychlo vymyšlený před volbami. My jsme vznikli v roce 2004 na lokální úrovni a vypracovali jsme se do těch nejvyšších pater. Hnutí STAN, byť chceme být sněmovní stranou, není na té sněmovní existenci závislé. Jsou prostě strany, které když zmizí ze Sněmovny, tak zmizí ze světa. My kdybychom nějakou náhodou ve Sněmovně nebyli, tak máme krajské zastoupení, máme komunál, máme Senát.

Kalouskovi už neodpovídám

Občas vám kritici předhazují, že jste tak trochu pytel blech, nečitelní. Co vlastně Starosty spojuje?

Já vždycky říkám, že to jsou lidé, kteří prostě nechtějí číst náš program. My jsme jasně ideově zakotvení. Jsme spojeni naším programem, kde si představujeme jednoduchý stát, který člověka neotravuje. Který opravdu rozhoduje na co nejnižší úrovni blízko lidem a odmítá centralizaci, která se teď v podání hnutí ANO děje. Pokud nezapadáme někomu do nějaké klasické pravolevé škály, tak je to spíše problém nějaké interpretace, nikoliv náš.

Váš bývalý partner, Miroslav Kalousek z TOP 09, říká, že starosty zajímá jen „čerpání dotací“.

Miroslav Kalousek se pohybuje v politice velmi dlouho a vždy, když má pocit, že nemá zrovna fázi velkého úspěchu, tak hledá viníky, hledá nějaké nepřátele. Já to považuji za velmi zbytečné. Já jsem se zařekl, že Miroslavu Kalouskovi nebudu odpovídat na sociálních sítích, to je nejlepší odpověď. A možná už mu nebudu úplně na tyhle věci odpovídat ani v tom reálném životě při našich setkáváních. Takovými šťouchanci děláme akorát radost právě Andreji Babišovi. Nepřítel je rozhodně jinde, pro mě to není Miroslav Kalousek. A jestli my jsem pro něj nepřítelem, je to jeho osobní problém.

Reklama

Doporučované