Hlavní obsah

Nebudeme řešit klima, rozhodly Benátky. Dvě minuty poté budovu rady zaplavila voda

Záplavy v Benátkách ochromily také budovu regionální rady.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Benátky se potýkají s nejhoršími záplavami za posledních 50 let. Italský premiér vyhlásil stav nouze a vyčlenil na opravy v přepočtu půl miliardy korun.

Článek

Voda k Benátkám neodmyslitelně patří. V posledním týdnu se ale hladina v říčních kanálech italského města zvedla nad poetickou mez. Zemi totiž zasáhly mohutné záplavy a těm se nevyhnuly ani Benátky.

Přívalové deště způsobily, že město zaplavila voda až do výšky 1,87 metru (rekordním zůstává rok 1966, kdy hladina vystoupala do výšky 1,94 metru). Živel zaplavil obchody, hotely nebo historické budovy včetně Baziliky svatého Marka.

Podle britské BBC bylo v okamžiku nejprudšího přívalu pod vodou až 80 procent města, mnoho domácností zůstalo bez proudu.

„Je to hotová katastrofa,“ sdělil pro CNN benátský říční taxikář Stefano Bandini. „Nikdy jsem neviděl tak vysoké vlny a tak silný, destruktivní vítr.“

Kvůli mohutným vlnám městská správa zakázala využívat říční dopravu. I přes nařízení se ale mnoho taxikářů nabídlo, že obyvatele přepraví na požadované místo. „Stejně jsme si chtěli navzájem pomoci,“ dodal Bandini.

Italský premiér Giuseppe Conte vyhlásil ve čtvrtek v Benátkách stav nouze a pro nápravu škod po povodních uvolnil 20 milionů eur (přibližně půl miliardy korun).

Proč řešit klimatickou změnu?

Ve stejný den se také sešla regionální rada Benátska, aby projednala návrh zákona o boji s klimatickou změnou. Budova rady sídlí u hlavního benátského kanálu Grand.

Návrh v sobě implementoval větší důraz na využívání obnovitelných zdrojů, omezení plastů nebo nahrazení městských dieselových autobusů. Benátská rada jej ale neschválila.

Sto dvacet vteřin po vynesení verdiktu překvapila zákonodárce v budově voda. Kvůli vytrvalému dešti vystoupala hladina v kanálu a poprvé v historii zaplavila také budovu rady Palazzo Ferro Fini.

„Celkem ironie, místnost zaplavila voda dvě minuty poté, co strana Bratři Itálie spolu se stranou Forza Italia zamítly naše dodatky k boji s klimatickou změnou,“ napsala na Facebooku členka rady Andrea Zanoniová z Demokratické strany.

Dva lidé zemřeli

Kataklyzma si v Benátkách v týdnu vyžádala životy dvou lidí. Na ostrově Pellestrina zemřel postarší muž na následky poranění elektrickým proudem. Muž byl zasažen výbojem, když se snažil nastartovat elektrickou vodní pumpu. Informovala o tom BBC.

Druhou oběť záchranáři nalezli při prohledávaní jednoho ze zatopených domů.

Reklama

Doporučované