Hlavní obsah

Nebudete určovat, jak máme žít, reaguje Merkelová v poselství proti terorismu

Německá vláda s předstihem zveřejnila text novoročního projevu Angely Merkelové.

 

Reklama

Novoroční projev německé kancléřky se dotýká pro ni citlivého politického tématu: nástupu radikálního islámu a terorismu.

Článek

Text novoročního projevu německé kancléřky Angely Merkelové, který se bude vysílat večer na silvestra, zveřejnila s předstihem německá vláda.

Kancléřka v něm přiznává, že islamistický terorismus je nejvetší zkouškou, kterou její země prochází.

Pro Merkelovou, kterou její kritici obviňují z rozpoutání bezpečnostní krize, protože otevřela zemi válečným uprchlíkům, jde o politicky velmi citlivé téma. Navíc mimořádně zesílené nedávným teroristickým útokem v Berlíně. Při něm útočník kamionem najel do davu lidí na vánočním trhu a zabil 12 lidí.

Německá kancléřka proto podle očekávání znovu vyzvala své spoluobčany, aby hrozbě a strachu nepodléhali.

„Budeme dál normálně žít a pracovat a tím řekneme teroristům: Jste nenávidění vrazi, ale neurčujete nám, jak žijeme a chceme žít. Jsme svobodní, ohleduplní a otevření. Nejtěžší zkouškou je bezpochyby islamistický terorismus, který má řadu let na mušce i nás Němce," přiznává Merkelová ve svém projevu.

„Je obzvlášť trpké a odporné, když teroristické útoky páchají lidé, kteří v naší zemi údajně hledají ochranu," dodává s odkazem na uprchlickou krizi, která Německo mimořádně zasáhla.

V souvislosti s terorismem Merkelová jmenovala čtyři města - Würzburg, Ansbach a Berlín, kde letos došlo k atentátům, ale i válkou postižený severosyrský Halab (Aleppo), odkud do Německa přišla řada uprchlíků.

Povzbuzení naopak kancléřka hledá v tom, jak pozitivně se navzdory bezpečnostním hrozbám vyvíjí německá ekonomika. „Ještě nikdy nemělo práci tolik lidí jako dnes. Naše podniky si převážně stojí dobře. Náš hospodářský úspěch nám dává možnost posílit sociální systém a pomoci těm, kteří to potřebují," uvádí.

Reklama

Doporučované