Hlavní obsah

Nebyl to úmysl, udělal jsem chybu, plavec Lochte promluvil o fotce z Instagramu, za kterou dostal trest

Nebyl to úmysl, udělal jsem chybu, plavec Lochte promluvil o fotce z Instagramu, za kterou dostal trest.Video: Karolína Bulisová, SNTV

 

Reklama

Už podruhé za dva roky dostal americký plavec Ryan Lochte zákaz závodit. Tentokrát si nezaplave 14 měsíců. Podle jeho vlastních slov jsou on i jeho rodina zdevastovaní.

Článek

Druhý nejúspěšnější plavec v dějinách olympijských her má opět problém. Po desetiměsíčním trestu za poničení benzinové stanice v brazilském Riu de Janeiru v roce 2016 si teď Lochte nezaplave dalších 14 měsíců.

Trest přišel poté, co Lochte na svém Instagramu zveřejnil fotku, na které dostává infuzi vitaminů. Právě infuze, pro které není žádný zdravotní důvod, mají olympionici zakázané.

Foto: Ryan Lochte

Třiatřicetiletý plavec se rozhodl k problému vyjádřit na tiskové konferenci. Chtěl tak hlavně předejít nařčení z dopingu.

„Všechno, co jsem do sebe infuzí dostal, jsou věci, co seženete v obchodě. Chci zdůraznit, že nic z toho, co jsem bral, není nelegální. Vše bylo povolené,“ uvedl Lochte. „Je mi jasné, že to vypadá jako příliš přísný trest za něco neúmyslného. A ještě k tomu, když jsem nepožil žádné zakázané látky. Ale pravidlo je pravidlo a já to plně akceptuji. Snad se ostatní sportovci z mé chyby poučí,“ dodal dvanáctinásobný olympijský medailista.

„Jako následek mého porušení pravidel přijímám trest, který potrvá až do 24. července 2019. To znamená, že se nebudu účastnit závodů. Pro mě a mou rodinu je tato skutečnost devastující, jelikož jsem už byl zase ve vrcholné formě. Byl jsem připravený se vrátit do národního týmu a reprezentovat Spojené státy na Panpacifických hrách teď v létě a na mistrovství světa příští rok,“ prohlásil Lochte.

Trest vstoupil v platnost zpětně, což znamená, že čtrnáct měsíců běží už od května. Tedy od doby, kdy se fotografie na Instagramu objevila. I tak ale Ryan Lochte přijde o Panpacifické hry i mistrovství světa, které je na programu příští rok. I kvůli tomu by se mu tak mohl vzdálit sen o medailích na olympijských hrách v Tokiu v roce 2020.

Sám Lochte však věří, že ho vynucená pauza v závodění „nakopne“ k lepším výkonům.

„Doopravdy jsem se těšil, že budu zase s národním týmem. Tohle mě trošku zdrží, ale s antidopingovou kanceláří spolupracuji a akceptuji její podmínky. Pořád ale budu každý den trénovat. Mám cíle, které chci na hrách v roce 2020 splnit. Celá tahle událost mě udělá víc hladovým po úspěchu. V Tokiu 2020 určitě budu,“ uzavřel Lochte.

Reklama

Související témata:
Ryan Lochte

Doporučované