Hlavní obsah

Nebyl to úplatek pro Ratha, ale půjčka na dům, řekl před soudem ředitel záchranky

Další boj Davida Ratha: státní zástupce ho obžaloval kvůli novým korupčním zakázkám.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Soud začal řešit druhou část korupční kauzy hejtmana Davida Ratha. Obžaloba mluví o uplaceném tendru na nákup sanitek a cinknutých zakázkách na nemocniční pavilony.

Článek

Bylo 16. února 2012, šest hodin večer. U Národního divadla v Praze se potkali dva muži, kteří si nenápadně předali přes tři miliony korun. Podle policie to byla první část úplatku, která doputovala až k tehdejšímu středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi z ČSSD.

Za zakázku na nákup 48 sanitek pro krajskou záchranku.

Soud začal v úterý projednávat takzvanou druhou větev Rathovy kauzy, táhnoucí se už sedm let. Ostatně na to Rath hned u vchodu upozornil vlastnoruční malůvkou: státního zástupce na ní zobrazil jako pomalého hlemýždě.

V první části kauzy dostal exhejtman nepravomocně osm a půl roku. A teď se k soudu dostalo dalších osm údajně stavebních a zdravotnických zakázek.

Foto: Vojtěch Blažek

Rath ukázal u soudu vlastní obrázek: státní zástupce je prý pomalý hlemýžď

Jednou z nich je právě nákup sanitek za 110 milionů. Policisté jsou si jisti, že v souvislosti s touto zakázkou převzal úplatek 3,34 milionu. Měla to být teprve první splátka, dohodnutá „provize“ činila ještě jednou tolik – k předání už nedošlo, protože Ratha a spol. zatkla v květnu 2012 policie.

Kvůli téhle zakázce je obžalovaný Martin Houdek, bývalý ředitel středočeské záchranky. Dále Martin Jireš, dnes už bývalý manažer zdravotnické společnosti Puro-Klima, který podle detektivů tehdy v centru Prahy předal peníze dalšímu obžalovanému: Petru Kottovi z vedení středočeských nemocnic, který i v případech dalších úplatků fungoval podle policie jako výběrčí. Jeho žena Kateřina pak jako faktická šéfka středočeských nemocnic, která domlouvala zmanipulování zakázek.

„Bez tebe by barák nebyl“

Tehdejší ředitel záchranky Houdek už při policejních výsleších prohlásil, že Kottovi skutečně poskytl několik milionů. Ale že rozhodně nešlo o úplatek, nýbrž o půjčku na bydlení. Houdek si v úterý u soudu povzdechl, že detektivové při odposleších z domu manželů Kottových v Rudné u Prahy nezachytili moment, kdy se o této údajné půjčce s Kottem bavili.

„On říkal: ‚Díky, bez tebe bychom tehdy tenhle barák nepořídili. Můžu toho jen litovat.‘ Kdyby taková nahrávka byla, tak bych tady dnes neseděl,“ povzdechl si Houdek.

S Kottem prý dohodu o půjčce uzavřeli ústně, ze starého, třicetiletého přátelství.

Policisté ovšem na odposleších zachytili, jak se s Kottem o této zakázce baví. Navíc – podle policie – kódovanou řečí. Houdek prohlásil, že měl z tak velkého tendru nervy, a protože je extrovert, svěřil se kamarádu Kottovi. Popřel, že by měl důvod kvůli penězům někomu zakázku přihrát: měl slušný plat na záchrance a k tomu ještě bokem 100 tisíc měsíčně z pronájmu nemovitostí.

Houdek přežil ve funkci ředitele záchranky až do loňského léta, kdy mu středočeští radní doporučili, ať rezignuje. Dnes působí, jak řekl, stále na záchrance – ovšem v „nižší manažerské funkci“. Houdek upozornil, že se do soutěže na sanitky přihlásili dva zájemci a oba splnili podmínky. Nakoupené sanitky pak byly levnější než ty, které si ve stejné době pořizovala Praha – zhruba o milion na jednom automobilu. Jinými slovy: nebyl důvod ke korupci.

Devět obžalovaných, úplatky 100 milionů

Podle obžaloby přebíral Kott úplatek (část dal později Rathovi) od Martina Jireše, manažera zdravotnické společnosti Puro-Klima. Jireš se u soudu podivil, proč je za tuhle zakázku před soudem – firma Puro-Klima sice vyhrávala tendry v krajských nemocnicích (a Jireš v první části Rathovy kauzy dostal nepravomocně pět let vězení za korupci), ale se sanitkami neobchodovala. Ani se neúčastnila této soutěže. „Tu výhodu, kterou naše společnost měla získat, tu tam nevidím. Omlouvám se, ale nevidím," reagoval Jireš.

Policisté v Jirešově počítači našli dokumenty vztahující se k této zakázce. Jireš vysvětlil, že jeho firma zkrátka monitorovala všechny vypsané zakázky – a teprve po prostudování podrobností se rozhodla, jestli do nich půjde.

Zakázku tehdy vyhrála společnost FD servis. Nikdo z jejích manažerů před soudem nestojí.

Před Krajským soudem v Praze, který má další jednání naplánována na několik týdnů dopředu, stojí kromě Ratha a jeho spolupracovníků Kottových dalších šest lidí. Mimo jiné i vysocí manažeři stavební společnosti Metrostav, kteří podle obžaloby zmanipulovali a uplatili stavební zakázky v nemocnicích v Kladně a Kolíně. A obžalováno je také sedm firem.

Rath a spol., jak spočítali detektivové, si domluvili úplatky za víc než sto milionů. Jen u Ratha mělo – až do zatčení s legendární krabicí od vína plnou peněz – skončit zhruba 30 milionů.

Reklama

Související témata:

Doporučované