Hlavní obsah

Nebyla to okupace kapličky, ale nedorozumění, opakují Poláci

Foto: Petr Gomola

Fotografie české kapličky v obci Pelhřimovy, u které si zřídili kontrolní stanoviště polští vojáci.

Reklama

Polskými médii a sociálními sítěmi dál rezonuje kauza „polské okupace“ české kapličky. Polští vojáci, zřejmě svévolně, překročili státní hranici a svou vlast střežili z „předsunuté základny“ asi 30 metrů v českém vnitrozemí.

Článek

Od české kapličky na Osoblažsku přitom vojáci s automatickými zbraněmi odháněli české turisty. Na případ jako první upozornil Deník.

Seznam Zprávám se ve středu podařilo získat stanovisko polského ministerstva obrany, které věc označilo za nedorozumění a zdůraznilo roli armády při boji s koronavirem, a tedy při ochraně státních hranic.

Ve středu večer nakonec z Varšavy dorazila i reakce ministerstva zahraničních věcí. To prý o věci nikdo z české strany oficiálně neinformoval. „Podle našich informací byla věc předmětem komunikace o ochraně hranic resortů vnitra Polska a Česka,“ napsala redakci polská diplomacie.

„V duchu dobrých polsko-českých vztahů věříme, že to bylo pouze drobné nedorozumění, které se rychle vysvětlilo,“ dodalo ministerstvo. O omluvě směrem k Česku nebo dotčené obci Pelhřimovy se reakce úřadů nezmiňují. Není ani jasné, zda vojáci překročili hranici svévolně, či pouze omylem.

Praha pozvedla obočí, Poláci vytasili Krtečka

Podle zdroje Seznam Zpráv z prostředí české diplomacie řešil věc český vojenský přidělenec na ambasádě ve Varšavě. Praha se prý věci podivila, chápavě ji ale vnímá jako důsledek koronavirových opatření a polského předvolebního boje. Poláci budou na konci června vybírat nového prezidenta.

K věci se už před pár dny vyjádřilo české ministerstvo vnitra. „Došlo k nedorozumění na polské straně, kaple je již přístupná,“ citoval Deník Hanu Malou z tiskového odboru.

Téma není výživné jen pro titulky polských médií (bulvár Super Express napsal: Polští vojáci vstoupili do Česka! Závažná chyba lidí ministra Błaszczaka vyvolá KONFLIKT?!), ale i pro satirické stránky.

Například facebooková stránka Z Antonim, která původně vznikla jako satira o někdejším výstředním ministrovi obrany Antonim Macierewiczovi, publikovala meme v češtině s Krtečkem.

Kauza oživila i starší satirickou facebookovou stránku Vyhlašme Čechům válku a vzdejme se jim.

Opoziční poslanec Krzysztof Mieszkowski zase vyzval polského ministra obrany Mariusze Błaszczaka ke složení funkce. „Pokud je pravda, že polské vojsko vstoupilo nelegálně do Česka, ministr národní obrany by měl být okamžitě odvolán,“ napsal na Twitteru politik malé liberální strany Moderní.

Reklama

Související témata:

Doporučované