Hlavní obsah

Nečekaná bitva v ANO. Povede stranu do voleb hejtman, nebo exprimátor?

Lídrem hnutí ANO pro krajské volby má být bývalý brněnský primátor Petr Vokřál.

Reklama

aktualizováno •

Krajské předsednictvo hnutí ANO navrhlo jako jedničku do voleb bývalého primátora Petra Vokřála.

Článek

Lídrem do podzimních krajských voleb na jižní Moravě bude bývalý brněnský primátor Petr Vokřál. Ten dosavadní – Bohumil Šimek – se musí spokojit s pozicí číslo čtyři, přestože deklaroval chuť pokračovat v započaté práci na úřadě. Na tomto rozložení sil se v pátek dohodlo předsednictvo krajské buňky hnutí ANO, nicméně to nemusí být konečný verdikt.

Kandidátku ještě schvaluje krajský sněm. Delegáti dostali pořadí kandidátů v pondělí ráno. Schvalování je na programu v brněnském hotelu Voroněž od šesti hodin večer. „Může trvat hodinu, ale také se protáhnout až do pozdního večera. Dopředu nic komentovat nebudeme,“ vzkázalo tiskové oddělení krajské organizace.

Spíš než formalita to však vypadá na ráznou debatu a nelze počítat s tím, že se členové jednomyslně shodnou jako v předešlých volbách. „Těžko odhadnout, jak se někteří delegáti ztotožní s předloženou kandidátkou,“ uvedl člen hnutí ANO, který si nepřál být jmenován.

V zákulisním boji totiž na sebe narazili dva silní soupeři. V Brně oblíbený exprimátor a přímočarý manažer Petr Vokřál. Versus dosavadní hejtman Bohumil Šimek, mediálně nevýrazný politik, který ale za každých okolností drží slovo a díky tomu požívá respektu i u koaličních kolegů.

Členové ANO dostali předem zákaz volby jakkoli komentovat.

Současný hejtman Šimek dlouho veřejně dával najevo, že ve vedení kraje pokračovat nechce. Později ale otočil. „Přístup pana Šimka mě překvapil. Už v polovině volebního období se říkalo, že odstoupí, nebo že po dalších volbách nebude pokračovat. Je sympatické, že to nepoložil,“ uvedl jeden z jeho politických kolegů, který si nepřál zveřejnit jméno.

Šedesátiletý Šimek nedávno odmítl vyklidit pole a nekývl na kandidaturu do Senátu. Bývalý šéf brněnských strážníků v pozici hejtmana ukázal, že umí efektivně manévrovat v rozdrobeném krajském zastupitelstvu i radě. Na kraji vede koalici ve složení ANO, ČSSD, Starostů a TOP 09 s podporou Žít Brno.

Pokud ANO nevyhraje volby s výrazným náskokem – což se neočekává – může Šimek hrát roli tmelícího prvku v koalici. „V některých strategických hlasováních se ANO štěpilo. Týkalo se to například nákupu krajských vlaků nebo podílu v Technologickém kraji. Přestože pan Vokřál nákup prosazoval, hejtman mu nebyl úplně nakloněný. S panem Šimkem jsme si názorově bližší,“ uvedl lídr lidovců Jan Grolich.

Podobné názory zaznívají také z dalších stran v zastupitelstvu. „Pan hejtman za sebou nemá žádný politický skandál. Drží slovo. Nikdy neuhne jen proto, že by mohl vytěžit nějaký rychlý politický kapitál,“ uvedl vlivný krajský politik.

O šestapadesátiletém Vokřálovi jako lídrovi pro kraj se začalo mluvit hned po jeho (ne)vítězství v obecních volbách. ANO v Brně vyhrálo s 23 procenty a Vokřál už ohlašoval novou koalici. Jenže zkušení šíbři z jiných stran narýsovali novou radu bez vítěze a hnutí po zákulisním veletoči skončilo v opozici.

Vokřál má jasnou vizi i tah na branku, ale za jeho vlády nad Brnem zároveň bujel největší korupční skandál hnutí ANO v republice. Vlivní politici z radnice Brna-střed podle policie ovlivnili zakázky na opravy bytových domů za stovky milionů korun. Obvinění čelí třináct lidi a firem, včetně dvou bývalých politiků ANO.

Exprimátor se od kauzy distancoval, přesto musí protikorupční hnutí v Brně před voliči žehlit pošpiněnou pověst. „Podle mě je to také důvod, proč ANO s určením lídra tak otálí. Možná čekali, kolik se toho v kauze Brna-střed provalí,“ uvedl další z politiků, který si nepřál uvést jméno.

Podle politologa Masarykovy univerzity Lubomíra Kopečka nelze předem jasně říct, který z dvojice by byl jako lídr prospěšnější. „Myslím, že mohou fungovat jako tandem, ať bude lídr ten, nebo druhý. Co by však stranu mohlo poškodit před volbami, kdyby vzájemné rozpory začala řešit navenek,“ sdělil.

Krajské předsednictvo upřednostnilo Vokřála. Na kandidátce mu zatím jako dvojka kryje záda místostarostka Vyškova Karin Šulcová a jako třetí v pořadí krajský radní Milan Vojta.

Ústup z pozic zažívá také jepičí ministryně spravedlnosti Taťána Malá. Zatímco v minulých krajských volbách usilovala o přízeň voličů jako dvojka kandidátky, nyní zatím klesla na pátou pozici. Na celostátní úrovni jí zlomily vaz pochybnosti ohledně diplomových prací. Její domovská organizace Brno-venkov jí stanovila až čtvrté místo.

Pokud sněm schválí kandidátku v dosavadní podobě, poputuje poté do pražské centrály hnutí ANO.

Reklama

Doporučované