Hlavní obsah

Nečekaná dohra kauzy Rath. Nemocnice odmítá „proplatit" úplatek

Zakázka z kauzy Rath skončila u soudu, nemocnice úplatek 12 milionů zaplatit nechce.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Krajská nemonice v Kolíně vede se společností Hospimed spor o to, kolik zaplatí za dodávku zdravotnické techniky.

Článek

Korupční kauza exposlance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha má i pět let po odhalení jednu nečekanou soudní dohru.

Krajská nemocnice v Kolíně nechce zaplatit původně dohodnutou cenu za zakázku z Rathovy éry. Důvodem je to, že se dodavatel - firma Hospimed - dostal k zakázce díky úplatku.

Hospimed dodal do Kolína vybavení na neurologii, ortopedii a biochemii v roce 2012. Pavilon se otevřel v době, kdy byl sice už David Rath ve vazbě, policie však zjistila, že i z této zakázky mělo jít zhruba 12 milionů korun na úplatky. A nepravomocně to potvrdil také Krajský soud v Praze.

Nemocnice v Kolíně tak po Hospimedu chce, aby právě částku ve výši úplatku odečetl z celkového účtu dodávky.

„Kvůli kauze Rath nám byla orgány ROP jednostranně odebrána dotace. Proto jsme se snažili s jednatelem společnosti Hospimed domluvit mimosoudně a požadovali jsme částku sníženou o úplatek prokázaný v prvním řízení,“ řekl ředitel kolínské nemocnice Petr Chudomel.

Video: Odposlechy v kauze Rath jsou zákonné

Odposlechy v kauze Rath.

Jenže bývalý jednatel Hospimedu Jindřich Řehák, který i po nepravomocném odsouzení na 5 let za firmu dál vystupuje a je dnes jediným společníkem, dohodu odmítl. A podal přes svého obhájce žalobu o zaplacení zhruba 71 milionů korun.

Byl to přitom Řehák, kdo podle obžaloby úplatky předával.

O případu se ale bavit nechce. „S novináři nekomunikuji,“ řekl na žádost o rozhovor a poté telefon položil. Advokát firmy Hospimed Pavel Marek reagoval podobně. „Nechci to komentovat,“ uvedl.

Nemocnice ale trvá na tom, že Hospimedu nezaplatí, dokud jí přesnou částku neřekne soud. „Čekáme na verdikt soudu, aby určil výši, kterou máme zaplatit,“ uvedl ředitel Chudomel. „Soudce v Rathově kauze byl přesvědčen, že těch dvanáct milionů úplatku tam padlo."

Soud ale spor mezi Hospimedem a kolínskou nemocnicí pravomocně zatím nerozhodl. Krajský soud sice původně řekl, že má nemocnice Hospimedu uhradit asi 70 milionů korun, jenže Vrchní soud v Praze tento verdikt minulý týden ve středu zrušil.

Rozhodnutí, kolik společnost dostane, se tak o další měsíce odkládá.

Kolínská nemocnice má plán, z čeho by peníze zaplatila. Dohodla se se Středočeským krajem, že by jí 71 milionů poskytl jako dotaci.

Vedení nemocnice zároveň nevzdalo boj o stomilionovou dotaci z Evropské unie, o kterou přišla právě kvůli policejnímu vyšetřování. Podle Chudomela se přihlásili do trestního řízení v takzvané druhé větvi kauzy Davida Ratha a uplatňují jako škodu zmíněných 100 milionů. Tento případ ale ještě vyšetřuje policie.

Reklama

Doporučované