Hlavní obsah

Nečekaná dohra ženského finále US Open, vedení WTA se postavilo za Serenu Williamsovou

Foto: Profimedia.cz

Serena Williamsová.

Reklama

Světem ženského tenisu stále hýbe kauza ze sobotního finále US Open. Za Serenu Williamsovou, která v souboji s Naomi Ósakaovou nevybíravým způsobem kritizovala rozhodčího Ramose, za což byla potrestána, se nyní postavilo vedení ženské tenisové asociace WTA.

Článek

Vášně vzbudila kontroverze mezi americkou tenisovou hvězdou a portugalským rozhodčím na umpiru Carlosem Ramosem. Williamsová byla ve druhém setu potrestána nejprve varováním, které následoval trestný fiftýn a vše zakončil dokonce trestný game. Důvodem bylo podle Ramose verbální útok, rozbití rakety a také nedovolené koučování.

Všechny tresty byly uděleny v souladu s pravidly. A právě tím, že si nebere servítky ani s tenisty úzké světové špičky (a také svým puntičkářským, mnohdy až pedantským posuzováním situací), je Carlos Ramos proslulý. Portugalský sudí je jedním z mála rozhodčích, který z umpiru rozhodoval utkání na všech čtyřech grandslamech. S jeho výroky byli v minulosti nespokojení například i Rafael Nadal, Andy Murray, Novak Djokovič, Nick Kirgyos nebo třeba Venus Williamsová. Její sestra Serena zhodnotila Ramosovo chování z finálového duelu jako sexistické a uvedla, že se s ní po jejích přestupcích nezacházelo jako s muži.

Tato slova nyní potvrdil v oficiálním vyjádření také šéf asociace WTA. „Domníváme se, že by neměly být žádné rozdíly mezi ženami a muži v tom, jak se toleruje vyjádření emocí. Se všemi by mělo být zacházeno stejně. Nemáme pocit, že tomu tak v sobotu bylo. Také si myslíme, že by se měla projednat záležitost koučování, které by mělo být povoleno v celém sportu. WTA to podporuje prostřednictvím svého pravidla o koučování na kurtu, ale je nutné to probrat ještě víc,“ prohlásil Steve Simon.

Opačný názor než Azarenková měla Australanka Rennae Stubbsová, která momentálně vypomáhá české tenistce Karolíně Plíškové.

Williamsová byla za své chování potrestána také pokutou ve výši 17 tisíc amerických dolarů, což je zhruba 375 tisíc korun (za finálovou účast inkasovala americká hráčka 1,85 milionu dolarů). Miláček amerických fanoušků si napravil reputaci chováním při závěrečném ceremoniálu, kde Williamsová usměrnila diváky a vyzvala je k ocenění výkonu své soupeřky. Jak je ale vidět v následujícím videu, Serena Williamsová má bohaté zkušenosti také s konflikty a zastrašováním ženských soupeřek/rozhodčích.

Reklama

Doporučované