Hlavní obsah

„Jsme ohromeni.“ Češi po tornádu přispěli rekordní sumy

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Do oblasti zasažené tornádem se sjíždějí dobrovolníci z celé republiky.

Reklama

Téměř miliarda korun, auta zdarma či dočasný bezplatný pronájem. Sociální sítě a sbírkové portály dokazují, že snaha pomoci těm, které zasáhly čtvrteční bouře a tornádo, mezi lidmi neustává.

Článek

Česká republika prochází náročným obdobím. Sotva se začala trochu vzpamatovávat z náporu koronaviru, jižní Moravou se prohnalo nebývale ničivé tornádo. Vyžádalo si sedm životů a škody jsou zatím odhadované na 15 miliard. Toto číslo navíc s největší pravděpodobností dále poroste.

Nejsilnější tornádo, jaké kdy české země zažily, však má i jiný dopad. Solidarita se zasaženými lidmi je od začátku natolik mohutná, že hejtman i členové Integrovaného záchranného systému museli o víkendu s díky odmítat nabídky pomocných rukou.

Lidé proto zaměřili okamžitou pomoc do on-line prostředí. Příspěvkové portály evidují nejštědřejší sbírky v historii – dosud se vybralo více než 850 milionů korun. Navíc vzhledem k tomu, že řada přispěvatelů adresovala peníze přímo konkrétním postiženým, bude tato částka pravděpodobně ještě vyšší.

Štědrost, jaká tu ještě nebyla

Například Diecézní charita Brno vybrala více než 200 milionů, nadace Via přes 180 milionů. Pro diecézi jde o dosud nejúspěšnější sbírku.

„V historii Diecézní charity Brno jde o mimořádný výsledek. Jsme ohromeni solidaritou a vlnou pomoci, kterou katastrofa vyvolala. Velmi si toho vážíme,“ řekla Seznam Zprávám Simona Císařová z charity. Přispěly podle ní desítky tisíc dárců. Pro představu: Na povodně v roce 2002 se povedlo vybrat necelé čtyři miliony. „Bylo to ale opravdu za jiných podmínek a v jiné situaci,“ připomíná Císařová.

Vnímáme, že je to především jasný vzkaz lidem, kterým tornádo vzalo domov. Všem dárcům opravdu děkujeme za podporu.
Simona Císařová, Diecézní charita Brno

Rekordní částku vybrala již nyní i nadace Via, která v současné době eviduje přes 190 milionů. Loni v březnu vybrali při benefičním koncertu České filharmonie na podporu zdravotníkům pečujícím o pacienty s nemocí covid-19 7,5 milionu korun a jak říká Hana Sedláková z nadace, už to pro ně bylo v danou chvíli neuvěřitelná suma.

„Nikdo z nás asi nečekal, že o rok později založíme sbírku, na jejímž kontě se necelých 24 hodin od založení od dárců sejde více než 100 milionů,“ přiznává Sedláková.

Když jsme sbírku ve čtvrtek večer zakládali s úmyslem pomoci Jihomoravské komunitní nadaci, partnerské organizaci sídlící v jedné z nejhůře zasažených obcí, nedovedl si nikdo z nás představit, jak obrovskou vlnu solidarity sbírka mezi lidmi vyvolá. Jsme ze to vděčni a velmi si štědrosti dárců vážíme.
Hana Sedláková, nadace Via

Organizaci Adra zatím dárci přispěli přes 34,5 milionu korun, další desítky milionů mají přislíbené od velkých firemních dárců. „Poslední takto velkou vlnu solidarity vyvolala katastrofa tsunami v roce 2004, kdy nám celkově přišlo přes 120 milionů korun. V Česku to byly povodně v roce 2002, kdy dorazilo téměř 40 milionů,“ vypočítává Karolína Emanuelová z Adry.

Statisícové dary i konkrétní pomoc

A letošní ničivé tornádo vyvolalo podobnou vlnu pomoci. „Takovýto dopad jsme v první chvíli nečekali, ale když nám okamžitě po vyhlášení sbírky během první noci ze čtvrtka na pátek začaly chodit dary v řádu statisíců korun, bylo nám jasné, že tentokrát jde o zcela výjimečnou situaci,“ říká Emanuelová. „Zmobilizovali jsme všechny síly, nejen abychom co nejrychleji začali pomáhat přímo na místě, ale také abychom byli schopni zadministrovat neskutečný počet transakcí a dotazů našich dárců a dárkyň,“ dodává.

Na portálu neziskové organizace Donio činí součet sbírek vztahujících se k této události přes 30 milionů. Zveřejňuje navíc konkrétní příběhy konkrétních lidí. Darující si tedy v případě, že chce mít větší přehled, kam jeho podpora míří, může vybrat.

Pomohlo to například rodině, kterou tornádo připravilo o zdroj obživy a vážně zranilo jednu z dcer, jež v umělém spánku bojuje o život. Tragédie o to větší, že druhá dcera má neoperovatelný nádor na mozku.

Během dvou dní se na podporu rodiny složilo více než devět tisíc dárců, kteří dali dohromady přes osm milionů korun.

Šance přispět bude minimálně do konce července

„Velmi bychom si přáli, aby příspěvky dále přibývaly, protože i přes úžasnou výši na sbírkách všech organizací celková vybraná částka zdaleka nestačí na pokrytí všech škod,“ říká Emanuelová. Připomíná také, že pomoc není potřeba jen akutně, ale bude to dlouhodobý proces.

První nadšení z pomoci odezní, lidé na místě už nebudou mít takovou psychickou podporu od dobrovolníků, kterých je nyní na místě dostatek, ale budou se muset vracet do svých prací a ke svým povinnostem. Celá katastrofa pak na postižené dolehne později a my bychom moc rádi na místě zůstali a pomáhali, dokud bude potřeba.
Karolína Emanuelová, organizace Adra

„Skokový nárůst z pátku 25. 6. už nepředpokládáme, neboť v rozhodování o darování rozhodují emoce, a ty byly nejsilnější bezprostředně po katastrofě,“ přitakává Hana Sedláková z nadace Via. „Sbírka ale poběží minimálně do konce července a vidíme, že dary stále přibývají.“

Pomáhají nejbohatší, firmy i jednotlivci

Druhý nejbohatší Čech Karel Komárek oznámil, že pošle na pomoc minimálně 150 milionů korun, zakladatel Seznamu Ivo Lukačovič skrz svou společnost posílá tři miliony. A stranou nezůstávají ani další velké firmy. Například ČEZ pomůže deseti miliony, T-Mobile pak pěti miliony. Alza Aleše Zavorala daruje poškozeným domácnostem domácí spotřebiče a výpočetní techniku v hodnotě pěti milionů.

Alza přitom není jediná, která pomáhá i jinak než finančně. Sociální sítě se plní nabídkami, které dávají k dispozici auta zcela zdarma nebo jen za přepis. Lidem postiženým živlem nabízejí ti šťastnější třeba i byty do doby, než se jejich situace zlepší.

A se všedními dny přišel čas i pro dobrovolníky, kteří mohou do oblasti přijet osobně a pomoci na místě. Pomáhají zejména o víkendu, platní jsou ale pořád.

„Chtěla bych doplnit vzkaz od našich kolegů v terénu, kteří se dennodenně setkávají s výrazy vděčnosti a dojetí od lidí, kterým pomáháme,“ říká Emanuelová.

„Rádi bychom tuto vděčnost přenesli prostřednictvím médií zpět k našim dárcům a dárkyním, protože těm hlavně patří, my jejich pomoc pouze zprostředkováváme. Lidé postižení tornádem vidí a oceňují, co pro ně celý národ dělá. A velmi za veškerou pomoc děkují.“

Jak finančně pomoci lidem zasaženým tornádem

Diecézní charita Brno spustila veřejnou sbírku, do které je možné přispívat libovolnou částkou na účet č. 4211325188/6800, variabilní symbol 2002, nebo formou dárcovské SMS. Na číslo 87 777 lze poslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS DCHB 30, 60 nebo 90 podle částky, kterou chcete přispět.

Pomoci je možné i skrze Diakonii Českobratrské církve evangelické. Příspěvky mohou zájemci posílat na účet č. 2100691426/2010. Je možné přispět i dárcovskou SMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS DIAKONIEPOMOC 30, 60 nebo 90, a to opět podle výše příspěvku.

Člověk v tísni vyhlásil sbírku SOS Morava. Příspěvky je možné posílat na speciálně zřízené konto 713271329/0300.

Přispět je možné i na účet Českého červeného kříže. Číslo je 333999/2700, variabilní symbol 2101. Organizace spustila i platební bránu.

Handicapovaným lidem zasaženým tornádem pomáhá Konto Bariéry. Číslo účtu, kam je možné zasílat příspěvky, je 17111444/5500. Variabilní symbol je 5555. Je možné darovat vybranou částku i přes platební bránu.

Už od čtvrtečního večera funguje sbírka Nadace Via. Darovat je možné i na odkazu humanitární organizace Adra. Sbírku pro lidi, kteří přišli o střechu nad hlavou, spustila i platforma Donio. Přispět můžete i do sbírky znesnáze21, kterou pořádá Nadace Karla Janečka.

Reklama

Doporučované