Hlavní obsah

Nečekané řešení klimatických změn v USA a loučení s Justinem Bieberem

Den očima redaktorky Terezy Novákové.Video: Tereza Nováková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Události ze dne 27. března 2019 vybírala redaktorka Tereza Nováková.

Článek

Americký senátor přišel s nečekaným řešením klimatických změn – lidé se mají milovat a mít spolu děti. Republikán Mike Lee z Utahu se ohradil proti návrhům programu Green New Deal, který se ve Spojených státech snaží řešit změny klimatu a ekonomickou nerovnost ve společnosti. Řešení klimatických problémů se podle senátora nenachází v politických postojích, ale v kostelích, svatebních kaplích a porodnicích. Američané by se tak v rámci boje proti klimatickým změnám měli zamilovat a plodit více dětí.

A u dětí ještě zůstaneme, ani Americe se totiž nevyhnula epidemie spalniček. Předměstí New Yorku kvůli nim vyhlásilo stav nouze. Potenciálně smrtelná infekční nemoc se tam podle tamních úřadů šíří rychlostí nevídanou několik desítek let. Asi šest tisíc neočkovaných dětí proto nesmí chodit do škol, kostelů, nákupních center a dalších veřejných prostor. Zákaz potrvá asi 30 dní. Tamní média v souvislosti s tím upozorňují na to, že v posledních letech v Americe výrazně přibylo rodičů, kteří z různých důvodů své děti odmítají nechat očkovat.

Americký výrobce letadel Boeing má další problém. Jeho letoun musel v úterý nouzově přistát poté, co mu službu vypověděl jeden z motorů. Letadlo nepřeváželo žádné pasažéry a zranění neutrpěla ani posádka. Nehoda přesto vzbudila velkou pozornost. Šlo totiž o stejný model letounu, který se už několik týdnů v řadě řeší ve spojitosti se dvěma tragickými haváriemi. Při těch dohromady zemřelo bezmála 350 lidí.

Mezi teroristou z Nového Zélandu a rakouským krajně pravicovým Identitárním hnutím existuje spojitost. Na tiskové konferenci to dnes uvedl rakouský kancléř Sebastian Kurz. Útočník z Christchurch měl na začátku minulého roku poslat předsedovi hnutí Martinu Sellnerovi v přepočtu téměř 40 tisíc korun. Rakouská vláda teď podle Kurze pracuje na tom, aby hnutí rozpustila. Takzvaní identitáři bojují mimo jiné proti imigraci. Pobočky mají nejen v Rakousku, ale i ve Francii, Německu a Česku.

Pokud jste fanoušky Justina Biebera, tato zpráva vás nepotěší. Pětadvacetiletý popový zpěvák si totiž dává pauzu od hudebního průmyslu. Oznámil to na svém Instagramu s tím, že se teď místo hudby chce soustředit na své duševní zdraví. Bieber chce oznámením utišit také volání fanoušků po novém albu. To poslední vydal v roce 2015. Ranou pro fanoušky bylo také zrušení plánovaného turné. Od té doby je zpěvákův psychický stav v hledáčku bulvárních médií. Vše má ale dobrý konec. V závěru prohlášení zpěvák slíbil, že se k hudbě jednou plánuje vrátit.

Reklama

Doporučované