Hlavní obsah

Nečekané tajemství kolem Vrbětic. Co je s výslechem podezřelých Rusů

Alexander Miškin a Anatolij Čepiga – podle české policie i tajných služeb vysoce pravděpodobní strůjci výbuchu munice ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2015.

Reklama

Po vypuknutí kauzy státní zástupce plánoval, že se obrátí na Rusko s žádostí o pomoc. Nyní nechce říct, jestli to udělal. A jak dopadl.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Po pěti měsících od odhalení, že muniční sklad ve Vrběticích odpálila ruská rozvědka, nechtějí vyšetřovatelé odpovědět na jednoduchou otázku: Jestli už – a s jakým výsledkem – požádali Rusko o výslech jeho dvou agentů, kteří mají podle závěrů české policie výbuch a smrt dvou Čechů na svědomí.

Jde přitom o obvyklou věc – pokud kriminalisté zjistí, že pravděpodobní pachatelé trestného činu žijí mimo Česko, napíšou tamním úřadům žádost, ať je vyslechnou.

Standardní krok, který se nazývá mezinárodní právní pomoc, ale v případě Vrbětic obestírá všeobecné mlčení.

„K Vrběticím nebudu poskytovat informace,“ reagoval dozorující státní zástupce Martin Malůš na dotaz, jestli už o právní pomoc v Rusku požádal.

Přitom v dubnu – následující den po oznámení, že sklad nechali explodovat ruští agenti Alexander Mišikin a Alexej Čepiga – předpokládal jejich výslech i ministr vnitra Jan Hamáček.

„Když to zjednoduším, policie se pokusí ty dva vyslechnout, ale zase vzhledem k tomu, jak ruská strana v minulosti přistupovala k takovýmto věcem, pochybuji, že tato pomoc bude poskytnuta,“ řekl Hamáček v České televizi.

Státní zástupce Malůš přesto nechce být konkrétní, jestli už se na výslechu pracuje. „Ano, v obecné rovině tyto věci dělají formou zahraniční právní pomoci. Ale nic bližšího vám k tomu neřeknu,“ odpověděl Malůš. A znovu zopakoval, že v této kauze, která má dva mrtvé a miliardovou škodu, neposkytuje od samého začátku informace.

Což není tak docela pravda. I státní zástupce totiž v dubnu na dotaz serveru iRozhlas, zda bude usilovat o výslech rozvědčíků, odpověděl: „Ano, to platí.“

Zároveň žalobce Malůš zapochyboval, jestli to vůbec k něčemu bude. „Jsme závislí na tom, jakým způsobem s námi budou spolupracovat. My je můžeme požádat, ale nemůžeme je nutit,“ dodal.

O právní pomoci v Rusku nechce mluvit ani policie, která odkazuje zpátky na státního zástupce Malůše.

„Podávání informací z trestního řízení má v této věci vyhrazeno Krajské státní zastupitelství v Brně,“ reagoval Jaroslav Ibehej, mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu.

V květnovém rozhovoru pro Seznam Zprávy žalobce Malůš řekl, že uzavření případu Vrbětice očekává na konci tohoto roku.

„Není to závislé jen na nás,“ naznačil Malůš, že k ukončení kauzy potřebuje alespoň požádat Rusko o spolupráci – byť půjde o formální počin, protože Rusko účast svých agentů na výbuchu vytrvale popírá. A jen těžko si lze představit, že by v takové situaci souhlasilo s výslechem svých rozvědčíků, členů jedné z nejelitnějších sekcí tajné služby GRU.

Zprávy o právní pomoci nemá ani Radek Ondruš, advokát firmy Imex Group, které patřila munice vybuchlá ve Vrběticích. Majitele firmy Petra Bernatíka policisté už dříve vyslýchali – měli podezření, jestli se na výbuchu sám nějak nepodílel, což Bernatík popírá.

Podle advokáta Ondruše firma neví, jaké kroky státní zástupce při vyšetřování dělá – neinformuje ji, ani ji nenechá nahlédnout do vyšetřovacího spisu. Ačkoli se firma v této trestní věci považuje za poškozenou stranu. „Z postupu policie, od níž nemá poškozený od února žádné poznatky, nelze vyloučit, že státní zástupce je v případě žádosti o právní pomoc od Ruské federace nečinný,“ řekl Ondruš.

Vrbětický výbuch policisté vyšetřovateli několik let, na příčinu nepřišli. Až loni si nový kriminalista povolaný na tento případ všiml dvou klíčových fotografií: Byly to podobenky z cestovních pasů dvou mužů, kteří o návštěvu skladu v roce 2015 požádali jako údajní obchodníci se zbraněmi.

Policista na fotkách poznal agenty, které v roce 2017 britská policie veřejně označila za traviče bývalého ruského rozvědčíka Sergeje Skripala.

V polovině dubna premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra Hamáček na večerním narychlo svolaném briefingu oznámili, že existují jednoznačné důkazy, že za vrbětickou explozí stojí Rusko.

Přesné důkazy dosud nikdo nezveřejnil, podle poslanců z výboru pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS), kteří měli možnost seznámit se s tajnými podklady, je jisté, že agenti Miškin s Čepigou tehdy do střeženého areálu pronikli. Není ale stále jasné, jak munici určenou pro vývoz na Ukrajinu nakonec odpálili.

Reklama

Doporučované