Hlavní obsah

Nečekaný comeback. Za Němečka musel skončit, nový ministr si ho bere jako pravou ruku

Ministr Ludvík vysvětluje, proč se musí zbavit některých náměstků.

 

Reklama

Přední tuzemský epidemiolog bude hlavním poradcem nového ministra zdravotnictví.

Článek

Jedna z hlavních postav tuzemského zdravotnictví – bývalý dlouholetý ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové a přední epidemiolog Roman Prymula – prožívá nečekaný comeback.

Zatímco bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček ho v červnu nečekaně odvolal z postu ředitele královéhradecké nemocnice, nový šéf resortu Miloslav Ludvík si Prymulu vybral do nejužšího týmu svých spolupracovníků.

Prymula před několika měsíci potvrdil, že dostal nabídku, aby ministra Němečka na postu nahradil. Nestalo se to, ale teď bude hlavním ministrovým poradcem.

„Bylo jednoznačně řečeno, že pan ministr je nelékař. Já budu v podstatě poradcem pro otázky, které se dotýkají problematiky lékařské,“ řekl Roman Prymula Seznamu.

To, že bude pro ministerstvo pracovat, potvrdil i ministr Ludvík. „Romana Prymulu si chci vzít, protože potřebuju mít vedle sebe lékaře, kterého znám, kterému věřím a jehož odchodem neoslabím nějakou velkou nemocnici,“ uvedl Miloslav Ludvík.

Poradce na (téměř) plný úvazek

Pro nového ministra bude Prymula, jak sám říká, pracovat na téměř plný úvazek. „Nějaké finanční ohodnocení budu mít. Zatím jsme se o tom ještě nebavili, protože to pro mě není prvořadá záležitost,“ tvrdí.

Prymulovu postupu na ministerstvo nebrání ani jeho odvolání z čela hradecké nemocnice, přesněji řečeno to, jak byl jeho odchod zdůvodněn.

Šlo o to, že firma Biovomed, v níž do června Prymula působil a kde je dnes jednatelkou jeho dcera, inkasovala desítky milionů korun za klinické studie. A od firem, které je zadávaly, pak Prymulova nemocnice nakoupila léky.

Podle Prymuly se ale jednalo o léky jen za zhruba 48 tisíc korun.

„Nemá smysl k tomu něco dodávat,“ říká Prymula ke kauze dnes. A zatímco dříve tvrdil, že se proti odvolání bude bránit u soudu, teď už žalobu neplánuje.

Podle Ludvíka jeho poradce nic špatného neudělal. Nic se nezjistilo ani při kontrole, kterou udělal Státní ústav pro kontrolu léčiv. „K žádnému pochybení nedošlo,“ doplnil Ludvík.

Video: recept ministra Ludvíka, jak sehnat zdravotní sestry

Video: Václav Dolejší

Příliš mnoho náměstkyň

Prymula by měl na Ministerstvu zdravotnictví zdědit kancelář po náměstkyni Lence Taie Kolaříkové, které Ludvík oznámil, že s ní do budoucna nepočítá. Nový ministr má v pondělí předložit na vládě změny a plánuje zrušit dvě sekce.

Jednu vede právě Taie Kolaříková, druhou pak Lenka Ptáčková Melicharová. Svůj krok Ludvík vysvětluje tím, že na ministerstvu je příliš mnoho - devět - náměstků. A tak chce jejich počet snížit.

Jenže Taie Koláříková ministerstvo jen tak opustit nechce. „Pan Ludvík mě odvolávat nemůže, já jsem řádně přesoutěžený sekční náměstek podle zákona o státní službě, prošla jsem výběrovým řízením,“ řekla s tím, že se chce dál bránit.

Už ve středu, kdy ji podle jejích slov nový ministr řekl, že s ní nepočítá, se obrátila na náměstka pro státní službu Josefa Postráneckého a také státního tajemníka Ministerstva zdravotnictví Iva Benedu. Postránecký Seznamu řekl, že v současné době minimálně do začátku roku 2017 nemůže Taie Kolaříková o svou funkci přijít. „Paní náměstkyně je nadále ve funkci, kterou vykonává,“ uvedl Postránecký.

Důvody, proč se ministerstvo rozhodlo dvě sekce zrušit, se prý Taie Kolaříková ani Ptáčková Melicharová od svých nadřízených nedozvěděly. Pokud však Ludvík organizační změny na vládě prosadí, nejspíš o posty přijdou. Oběma by měl státní tajemník následně nabídnout jiné funkce. „Tak je to napsáno ve služebním zákoně, protože služební poměr nekončí zrušením místa,“ uvedla Ptáčková Melicharová.

Reklama

Doporučované