Hlavní obsah

Nečekaný konec ředitele lázní, jež zná celý svět. Po pěti měsících byl odvolán

Janské Lázně budou mít nového ředitele.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Do Janských Lázní se jezdí léčit děti s postižením, například s mozkovou obrnou. Teď ministr odvolal ředitele - je to počtvrté za poslední čtyři roky.

Článek

Po pěti měsících nečekaně skončil ve funkci další ředitel státních Janských Lázní, místa s mezinárodně proslulou tradicí léčby dětské mozkové obrny.

Seznam zjistil, že posledního ředitele Jiřího Rampoucha odvolal ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík.

A udělal to stejně, jako když jeho předchůdce Svatopluk Němeček loni na podzim odvolal Rampouchova předchůdce. Ani jeden z obou sociálních demokratů v čele resortu totiž veřejně neřekl důvod odvolání.

„Chci tam ředitele se silným mandátem. Bude vypsáno nové výběrové řízení,“ řekl nyní Seznamu ministr Ludvík.

Jiří Rampouch byl šéfem Janských Lázní, které léčí ročně stovky pacientů s postižením, od začátku dubna. Za poslední čtyři roky byl již čtvrtým ředitelem lázní, jež si prošly velkou ekonomickou krizí.

Vrcholného manažera se zkušenostmi z privátních lázeňských společností odvolání zaskočilo.

„Za celých pět měsíců v působnosti žádná výtka ani připomínka,“ uvedl Rampouch.

K tomu, proč byl odvolán, prý dostal jen strohé vyjádření. „Ministr má právo odvolat bez důvodu a tak činí," konstatoval.

Lázně si za poslední čtyři roky prošly velice složitým obdobím. V roce 2013 se dostaly do existenčních problémů. Známé dětské léčebně Vesna reálně hrozilo uzavření.

Loni vláda rozhodla, že lázně nebudou privatizovány. A tak se začalo s investicemi. V plánu je třeba oprava pokojů v léčebně Vesna.

„Nastartoval jsem v podniku řadu opatření, která by vyvedla Janské Lázně z mnohaleté agonie. A začíná to být vidět i na hospodářském výsledku,“ prohlásil Rampouch.

„Patrně jsem někomu šlápl na kuří oko,“ dodal.

Reklama

Doporučované