Hlavní obsah

Nečekaný objev? Předlohou slavné Mony Lisy byla skica odhalené ženy

Obraz odhalené ženy má být skica, na základě níž da Vinci vytvořil slavnou olejomalbu Mona Lisa. Video: Klára Galová

 

Reklama

Kresba odhalené ženy měla da Vincimu sloužit jako předloha k olejomalbě.

Článek

Uhlovou kresbu, která mohla být předobrazem slavného portrétu Mony Lisy, zkoumají odborníci z pařížského muzea Louvre. Autorství obrazu, jenž byl od roku 1862 součástí kolekce renesančního umění v muzeu Condé v Chantilly severně od Paříže, je připisováno studiu Leonarda da Vinciho. Nyní se však odborníci domnívají, že se slavný umělec částečně podílel i na tvorbě této studie.

„Kresba je kvalitní především v tom, jak je zpracován obličej a ruce. To je skutečně pozoruhodné,” řekl kurátor Mathieu Deldicque agentuře AFP o obraze, který je znám jako Monna Vanna.

Odborník na památkovou péči Bruno Mottin potvrdil, že obraz pochází z doby, kdy žil da Vinci, tedy ze začátku 16. století.

Hlavními indiciemi, že by se mohlo jednat o předlohu Mony Lisy, je podle Deldicquea fakt, že obrazy jsou téměř identické ve zpracování rukou a těla. Portréty jsou navíc skoro stejně velké. Postava na uhlové kresbě je lemována malými otvory, které mohly pomoci k přenesení siluety na plátno.

Podle Mottina je však šrafování na horní straně obrazu dílem praváka, zatímco o da Vincim je známo, že byl levák. „Musíme být opatrní," upozornil Mottin. Na definitivní potvrzení autorství si obdivovatelé výtvarného umění budou muset ještě chvíli počkat. Podle odborníků je kresba velmi křehká a práce s ní komplikovaná.

Mona Lisa od Leonarda da Vinciho, známá také jako La Gioconda, je jedním z vůbec nejhodnotnějších a nejvýznamnějších výtvarných děl.

Reklama

Doporučované