Hlavní obsah

Nečekaný obrázek protiruských sankcí: Uvízlí milionoví koně čečenského prezidenta

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov má v Česku špičkovou závodní stáj. Pět koní má hodnotu milionů eur. Hřebci můžou závodit, peníze z výher ale musí jít pouze zpátky na zaplacení jejich chovu.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Evropská unie tento týden prodloužila protiruské sankce až do 15. září. Nejméně tak dlouho tedy zůstane v Česku i špičková koňská stáj čečenského prezidenta Kadyrova, který patří na seznam nechtěných osob.

Článek

Je jich jen pět a mají hodnotu kolem čtyř milionů eur, tedy přes sto milionů korun. Závodní koně čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova jsou přitom v Česku v nechtěném exilu.

Kadyrov je před lety dal do péče kavkazskému trenérovi, který působí v Česku, Arslangirejovi Šavujevovi. Pak ale přišly protiruské sankce a Kadyrov se objevil na 150hlavém black listu EU. Má proto zákaz do zemí Unie cestovat a byl mu obstaven zdejší majetek.

Koně proto museli v Česku zůstat. A budou tu, dokud sankce platí.

Evropská unie je přitom právě tento týden už poněkolikáté prodloužila. Skončí tak nejdřív 15. září. Podobně to ale v minulosti udělala už několikrát, takže ani tento termín nemusí být konečný.

Jak se stáji daří a jaký závodní potenciál po letech koně ještě mají, se Seznam vydal prozkoumat s Robertem Břešťanem ze serveru HlídacíPes. Ve videu nahoře se podívejte na ochutnávku z reportáže, která se na Seznamu objeví kompletní příští týden.

Reklama

Doporučované