Hlavní obsah

Nečekaný sníh v Česku, velké sněžení v Rakousku. Podívejte se na Šumavu

Foto: webcam.sumava.eu

První sníh v Česku napadl v oblastech Šumavy a Krušných hor.

Reklama

Vydatný déšť zvedl hladiny řek na střední Moravě a v Česku se poprvé ukázaly větší sněhové přeháňky. V Rakousku naposledy takto sněžilo před devíti lety. Průsmyk mezi Švýcarskem a Itálií v problémech.

Článek

Intenzivní déšť začal v celém území republiky už během pátečního dopoledne. Během sobotního rána pak meteorologové hlásili stoupání hladiny několika řek, zvlášť v oblasti střední Moravy.

Silné srážky zaměstnaly hasiče například v Moravskoslezském kraji. Museli především čerpat vodu ze sklepů i vzniklých lagun. Od půlnoci do sobotního odpoledne měli téměř šest desítek výjezdů. Informoval o tom mluvčí hasičů Jakub Kozák. Zásahy se obešly bez výrazných škod či zranění.

Vážnější problémy odborníci na území Česka zatím neočekávají, intenzivní déšť by v průběhu víkendu měl totiž slábnout.

Srážky v průběhu noci v některých oblastech přešly dokonce v první sníh. Byl v horních polohách Šumavy a Krušných hor. Několikacentimetrová pokrývka napadla také na Klínovci, Březníku, Bučině nebo Luzném.

A nesněžilo jen v Čechách. Bílo zaznamenaly i některé oblasti Rakouska a Švýcarska. V Rakousku sněžilo i v nadmořských výškách pod 1000 metrů, což se podle tamního meteorologického ústavu stalo koncem září naposledy před devíti lety. Ve švýcarské Montaně napadlo 25 centimetrů sněhu. To je zase podle agentury DPA rekord pro toto období roku.

Arktický vzduch přinesl do střední Evropy ochlazení a prudký pokles teplot. Na řadě míst způsobila sněhová nadílka problémy na silnicích. Dopravní zácpy se vytvořily například v průsmyku svatého Bernarda, spojujícího Švýcarsko a Itálii, v němž byla přitom ještě minulý víkend naměřena teplota 18 stupňů Celsia, uvedla DPA.

Také v Rakousku napadl v noci na sobotu sníh i v nižších polohách, v nadmořských výškách pod 1000 metrů se to naposledy stalo v roce 2011, uvedl podle DPA rakouský meteorologický institut ZAMG. V Bischofshofenu, který leží 550 metrů nad mořem, napadly dva centimetry sněhu.

V oblasti Warth am Alberg na západě Rakouska napadlo ve výšce kolem 1500 metrů dnes 25 centimetrů sněhu a o něco výše na hoře Feuerkogel ve středním Rakousku to bylo 30 centimetrů.

Reklama

Doporučované