Hlavní obsah

Nečekaný úspěch ministra Tomana, Evropská komise přestala tlačit na zrušení kontrol polského hovězího

Ministr zemědělství Miroslav Toman.

Reklama

Ministr zemědělství Miroslav Toman přesvědčil evropského komisaře, že české mimořádné kontroly polského hovězího nejsou porušením ochrany volného trhu. Původně přitom Unie žádala jejich okamžité ukončení a Česku hrozily sankce.

Článek

Kontroly polského hovězího jsou nezbytné a čeští spotřebitelé na první místě, přesvědčil ve středu v Bruselu český ministr zemědělství Miroslav Toman eurokomisaře pro zdraví Vytenise Andriukaitise. Pro mnohé až nečekaně dobře připravené argumenty tuzemského ministra zatím odvrátily i problémy, kterými Evropská komise dosud kvůli kontrolám hrozila.

„Ve čtvrtek budu mluvit s polským ministrem a požádám ho, aby co nejrychleji implementoval opatření, která započal jako odpověď na českou žádost, a poskytl garance všem členským státům,“ řekl po schůzce Andriukaitis.

Podle informací Seznamu také na poslední chvíli stáhl ze čtvrtečního jednání Komise hlasování o dokumentu rušícímu česká opatření vůči polskému hovězímu.

Původně dávala Evropská komise Česku čas do konce února, Toman to ale odmítl s tím, že napřed musí polská vláda věrohodně prokázat, že nová opatření, která přijala, skutečně fungují. „V okamžiku, kdy vstoupí v platnost, jsme připraveni se bavit o našem dalším postupu,“ zopakoval před středeční cestou do Bruselu Toman.

Reálně tak hrozilo, že spor skončí u Evropského soudního dvora a ten Česku nařídí za porušení základních unijních smluv, konkrétně narušení principu volného trhu, finanční sankce.

Nyní má Česko posvěcení Evropské komise pokračovat s mimořádnými kontrolami minimálně do 18. března, kdy se znovu sejde český a polský ministr s eurokomisařem. Reálné zrušení mimořádných kontrol pak ministerstvo nečeká dříve než na konci března.

Veškeré hovězí z Polska musí už druhý týden projít před uvedením na český trh akreditovanou laboratoří, náklady na testy platí dovozce.

Opatření Ministerstvo zemědělství nařídilo po nálezu sedmi set kilogramů hovězího se salmonelou, další objevené maso pocházelo z jatek, kde se porážely nemocné kusy.

Reklama

Doporučované