Hlavní obsah

Necelých deset tisíc vakcín na covid má do Česka dorazit za dva týdny

Foto: Shutterstock.com

První sada vakcíny proti covidu-19 může dorazit už 28. prosince, uvedla Česká vakcinologická společnost. (ilustrační snímek)

Reklama

Do Prahy a do Brna by měla 28. prosince dorazit rovným dílem první dodávka vakcíny proti covidu-19.

Článek

Přesně 9750 dávek vakcíny proti covidu-19 by podle České vakcinologické společnosti mohlo do České republiky dorazit za dva týdny, tedy 28. prosince. Předpokládá totiž, že brzo bude Evropskou unií schválena očkovací látka od mezinárodní farmaceutické společnosti Pfizer.

„Vypadá to velmi nadějně. EMA (Evropská léková agentura) by mohla vydat povolení pro Covid vakcínu Pfizer již 21.12. a 28.12. by mohlo být prvních 4875 dávek v Praze a 4875 dávek v Brně,“ uvedla společnost na svém profilu na sociální síti Facebook.

Očkovací látky od společnosti Pfizer a německé firmy BioNTech koncem minulého týdne dostaly zelenou od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv.

Šéfka Evropské lékové agentury Emer Cookeová ještě minulý týden přitom europoslance ujišťovala, že rychlost schvalování je důležitá, ale není prioritou.

„Provádíme stále stejné úkony, jen zrychleně v rámci krizové situace. Legislativa Evropské unie to umožňuje,“ citoval Zdravotnický deník Emer Cookeovou, která měla zdůraznit, že na rozdíl od Velké Británie, kde byla vakcína dočasně schválená pro nouzové využití, probíhá v EU standardní proces registrace pro uvedení na trh.

Vakcína pro téměř sedm milionů lidí

Ministerstvo zdravotnictví zatím objednalo pro Česko vakcíny pro dva miliony lidí, tedy čtyři miliony dávek, protože je nutné, aby každý dostal dvě dávky.

Ministr Blatný také dříve uvedl, že prvních půl milionu lidí by mělo být očkováno v průběhu prvních třech měsíců příštího roku.

Dodávat vakcínu do Česka má několik výrobců, celkem jí podle plánu bude pro 6,9 milionu lidí. Podle vakcinační strategie se počítá s dodávkou očkovací látky pro milion lidí v prvním čtvrtletí roku 2021, ve druhém pro 2,62 milionu lidí, ve třetím pro 2,42 milionu lidí a ve čtvrtém pro 382 000 lidí. Další dávky budou dostupné v roce 2022. Zájem má asi 40 procent populace, 20 procent je nerozhodnutých.

Očkování má být dobrovolné a plně hrazené z veřejného zdravotního pojištění. První budou podle strategie očkováni lidé nad 65 let a mladší nemocní s vážnými chorobami. Jen seniorů je podle poslední statistické ročenky přes 2,13 milionu, tvoří tak pětinu obyvatel země. Dříve než ostatní zájemci mají dostat vakcínu také zdravotníci z vybraných oddělení, kteří jsou více ohrožení, poté ostatní zdravotníci, zaměstnanci v sociálních službách a kritické státní infrastruktuře.

Reklama

Související témata:

Doporučované