Hlavní obsah

Nečesaného soudce reagoval podrážděně a opsal rozsudek i s chybami. Vrchní soud mu případ odebral

Rozsudek hradeckého soudu byl opět zrušen.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vrchní soud vysvětluje, proč zrušil verdikt hradeckého soudce a proč kauza Lukáše Nečesaného začne od znovu.

Článek

Případ Lukáše Nečesaného, který je obžalován z pokusu o vraždu kadeřnice v Hořicích, bude pošesté řešit soud v Hradci Králové kvůli pochybením uvedeným v písemném rozsudku.

Vrchní soud v Praze proto osvobozující verdikt zrušil. Zdůvodnil to v usnesení, které Seznam získal, tím, že hradecký soudce Miroslav Mjartan část svého dřívějšího rozsudku zkopíroval.

I když Nečesaného zprostila obžaloba, ponechala v rozhodnutí mimo jiné větu, kterou by měla spíše použít v případě prokázání viny.

Uvedla konkrétně, že „důkazy, které byly u hlavního líčení provedeny, se podařilo prokázat, že pachatelem tohoto jednání byl právě obžalovaný“.

Třikrát odsouzen za pokus o vraždu, a přece zůstane na svobodě.Video: Hanuš Hanslík

Mjartan také ve verdiktu, v němž Nečesaného osvobodil, naznačuje, že neví, komu by se měl zavděčit.

„Jestli Nejvyššímu soudu, který, jak se domnívá, si přeje zproštění obžaloby, nebo Vrchnímu soudu, který, jak se domnívá, by si přál odsouzení. To je zjevné nepochopení předchozího usnesení Vrchního soudu v Praze,“ uvedl soudce vrchního soudu Jiří Lněnička.

Podle Lněničky však v odůvodnění Mjartanova rozsudku chybí zejména vlastní hodnocení provedených důkazů.

„Namísto toho, aby u každého z jednotlivých usvědčujících důkazů uvedl, jaké je jeho vlastní hodnocení, reagoval podrážděně a původní hodnocení doslova opsal (či spíše okopíroval),“ napsal do usnesení Lněnička.

A doplnil, že hradecký soudce také nad provedenými důkazy pochybuje o jejich věrohodnosti.

Nejen kvůli těmto chybám vrchní soud rozhodl, že případ bude řešit jiný senát v Hradci Králové. „Nový senát tak bohužel musí provést celé dokazování znovu a teprve poté provedené důkazy hodnotit,“ uzavřel Lněnička. Kauza Lukáše Nečesaného tak začne úplně od znova.

Reklama

Doporučované