Hlavní obsah

„Nechali nás v tom bez informací.“ Starosty na Bílině trápí obří úhyn ryb

Foto: Profimedia.cz

V neděli uhynulo nejméně několik stovek ryb na Mostecku a Teplicku.

Reklama

„Za patnáct let, co tu sedím, jsem nezažil takový úhyn ryb,“ tvrdí starosta jedné z obcí, kterou protéká řeka Bílina. Oficiální informace o události ale starostové nedostali.

Článek

Nová Bečva, nebo souhra náhod? Ryby žijící v řece Bílině, která protéká mezi Krušnými horami a Českým středohořím, totiž potkal v neděli podobný osud jako ty v Bečvě. Zahynuly zde stovky ryb hned kousek od města Bílina.

Seznam Zprávy se zeptaly starostů obcí, kterými řeka Bílina protéká, co si o této události myslí. Jedno měli zástupci obcí společné: Nikdo je o události oficiální cestou neinformoval.

„Nevím o tom vůbec nic. Vím o tom jen to, co jsem si přečetl v článku, a že to bylo někde pod námi pod obcí a u města Bílina,“ řekl Seznam Zprávám starosta obce Ornice Stanislav Zaspal.

O možných příčinách se mu nechtělo spekulovat. „Samozřejmě Bílina je napojená na chemičku, ale ta chemička je od toho místa třeba deset až patnáct kilometrů. To už by se to v řece projevilo dřív,“ vyvrací jednu z možných příčin Zaspal. Tuto informaci potvrdili i rybáři, kteří v blízkosti chemičky žádné znečištění vody nezaznamenali.

Bílina totiž protéká nejprůmyslovější oblastí České republiky s velkou ekologickou zátěží. Za poslední tři desetiletí se však čistota vody v řece výrazně zlepšila.

„Takový úhyn ryb jsem ještě nezažil“

„Zda to bylo nějakými splašky, když není nikde kanalizace, to nevím. Nebo jestli snad někdo do řeky něco dal? Těžko říct,“ řekl Seznam Zprávám Zaspal. Podle něj se ale takové věci u nich v obci nedějí. „Snad jednou nebo dvakrát za těch 15 let, co tu sedím, tu byl nějaký únik chemičky, ale takový úhyn ryb jsem tu ještě nikdy nezažil,“ vysvětluje.

Starostu obce Želenice Jana Zálešáka také podle jeho slov nikdo o události neinformoval. „Všechno, co se dozvídáme, víme jen z médií. Nikdo s námi nekomunikoval o tom, že bychom měli například varovat zahrádkáře, kteří čerpají vodu z Bíliny,“ potvrdil.

Ani on netuší, čím by úhyn ryb mohl být způsoben. „Jestli to třeba bylo velkým deštěm, co tu byl nedávno. Mohly se například znečistit kanalizace a pak se to spláchlo do řeky. Nevíme, jak došlo k tak velkému úhynu,“ uvažuje Zálešák.

Zatím si ale podle něj nikdo na úřadě nestěžoval a ani se nikdo na úhyn ryb neptal. Zároveň zprávu nemohli ani vyhlásit rozhlasem, protože oficiální informaci nemají. Žádnou zprávu o řece Bílině nedostali ani v obci Jirkov, potvrdila Seznam Zprávám starostka Darina Kováčová.

Indicie zatím žádné nejsou

Podle starostky města Bílina Zuzany Schwarz Bařtipánové úhyn ryb řeší jejich odbor životního prostředí. „Do toho procesu nemůžeme mluvit. Je nám samozřejmě líto, že se to stalo. Doufáme, že viník bude brzo nalezen, ať už ze strany našeho oddělení životního prostředí nebo České inspekce životního prostředí,“ řekla Seznam Zprávám. Zatím ale podle Bařtipánové žádné indicie nemají.

Spekulovalo se, že takový úhyn ryb mohla způsobit čistička vody nedaleko města Most. Během vydatných dešťů mohla vypustit odpadní látky přímo do řeky. Podle Ivety Kardianové, mluvčí Severočeských vodovodů a kanalizací (SČVK), pod něž čistička spadá, hromadný úhyn ryb ale odpadní vody nezpůsobily.

„Udělali jsme analýzu, monitoring celého víkendového provozu a nebyla zaznamenána žádná havárie na provozu,“ informovala Kardianová. „Čistírna po celou dobu běžela v souladu s provozním řádem a odpadní vody odcházející do toku Bílina nemohly způsobit úhyn ryb,“ doplnila mluvčí. Voda podle jejích slov byla chvíli zakalená, protože byl vyšší průtok. „Ani tento zákal nemohl způsobit úhyn ryb,“ dodala.

Nejzávažnější úhyn ryb se stal loni

Nejdiskutovanější a nejzávažnější únik, ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihl řeku Bečvu. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku.

Podle znaleckého posudku pak řeku Bečvu otrávily loni v září kyanidy, které podle znalce vytekly z kanálu z areálu bývalé Tesly Rožnov. Znalecký posudek, který si policie nechala vypracovat, podezřívá firmu Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm, uvedl v úterý server iDNES.cz. Firma, které areál patří a provozuje tam i čistírnu odpadních vod, se okamžitě proti informaci ohradila.

Reklama

Doporučované