Hlavní obsah

Nechápete chytrou karanténu, vzkázal Vojtěchův úřad starostům na Karvinsku

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Důl Darkov.

Reklama

Starostové měst a obcí z Karvinska v úterý v prohlášení uvedli, že chytrá karanténa nefunguje a krajská hygiena situaci nezvládá.

Článek

Kritika takzvané chytré karantény ze strany starostů měst a obcí z Karvinska plyne podle ministerstva zdravotnictví z nepochopení systému. Pomalé informování lidí testovaných na covid-19 o výsledcích je podle resortu způsobené nedůsledným předáváním informací od laboratoří do centrálního systému infekčních onemocnění.

Svazek měst a obcí okresu Karviná (SMOOK) v úterý uvedl, že chytrá karanténa podle něj nefunguje, lidé se pozdě dozvídají výsledky svých testů a krajská hygienická stanice organizaci nezvládá. „Jedná se z našeho pohledu o nepochopení systému chytrá karanténa. Ta se naopak ukázala jako velmi přínosná v trasování kontaktů, kdy díky jednotnému informačnímu systému bylo možné zapojit do tzv. epidemiologického navolávání i pracovníky hygienických stanic z jiných krajů,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Podle ministerstva tak mohli pracovníci z jiných stanic ze své domovské stanice pomoci hygienikům v Moravskoslezském kraji. „Díky navýšení kapacit a rychlému sdílení informací byli nakažení či osoby, se kterými se setkali, včas kontaktováni a mohla být přijata adekvátní opatření. Hygienikům v rozhovoru pomáhají také vzpomínkové mapy, díky kterým pomohou dotazovanému vzpomenout si, s kým byl v posledních dnech v kontaktu,“ dodala mluvčí.

Pozdní zasílání zpráv o výsledcích negativních testů je podle ministerstva způsobené nedůsledným předáváním informací od laboratoří do centrálního systému infekčních onemocnění. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) podle Štěpanyové na laboratoře několikrát důsledně apeloval dopisem. „Současně na svém čtvrtečním jednání s vedením kraje v Ostravě zdůraznil potřebu navýšení počtu odběrových míst a aktivaci dalších laboratorních kapacit. Doba čekání na výsledek by tak v dalších dnech měla být řádově kratší,“ doplnila mluvčí.

Vojtěch dříve kritiku odpovědných orgánů označil za politizaci tématu. Stát podle něj epidemiologickou situaci v Moravskoslezském kraji nepodcenil, koronavirus se na Karvinsku masivně v komunitě nešíří a dopady na zdraví obyvatel jsou minimální.

Chytrá karanténa má pomáhat ve vyhledávání kontaktů nakažených novým koronavirem a ohnisek nemoci. Sloužit k tomu mělo vytvoření takzvané vzpomínkové mapy na základě dat získaných z mobilu nakaženého nebo z jeho bankovní karty. Zlepšit také měla například logistiku zásobování.

Reklama

Doporučované