Hlavní obsah

Byla to chyba, asi moje, řekl premiér. Babiš se kvůli Ondráčkovi sejde se šéfem komunistů

Andrej Babiš ve Zlíně o případu Ondráček: Měl jsem být důraznější.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vpodvečer se v jedenácti městech bude demonstrovat kvůli zvolení poslance KSČM Zdeňka Ondráčka za šéfa komise pro dohled nad policejní inspekcí.

Článek

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) uznal, že nese část viny na zvolení komunistického poslance Zdeňka Ondráčka do čela sněmovní komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Kvůli tomu, že Ondráček byl zvolen, se vpodvečer v několika městech České republiky konají demonstrace.

„Je pravda, že kdybych byl důraznější, asi by to tak nedopadlo (hlasování ve Sněmovně o Ondráčkovi - pozn.red.),“ řekl Babiš v pondělí při návštěvě Zlína.

Reakce politiků na plánované protesty proti zvolení Ondráčka do komise pro kontrolu GIBS.Video: Veronika Krátká, Seznam Zprávy

Babiš už v neděli vyzval Ondráčka k rezignaci a dodal, že pokud někdo nenavrhne jeho odvolání, udělá to sám. Babiš sám ale v pátek nehlasoval, z jednání Sněmovny se omluvil. Volba byla tajná, ale bez hlasů některých poslanců ANO by Ondráček nemohl být zvolen. „Byla to chyba, asi moje,“ doplnil Babiš.

„Náš klub byl rozpolcen v této otázce, zítra (v úterý - pozn.red.) máme klub, tam se o tom poradíme,“ dodal Babiš. Plánuje také jednání se šéfem komunistů Vojtěchem Filipem, ale dopředu nechtěl prozradit, o čem přesně s ním bude jednat. Babiš potřebuje nějakou formu tolerance KSČM pro vznik své druhé vlády.

Ondráček dostal 79 hlasů, ke zvolení jich potřeboval alespoň 78. Hlasování bylo tajné. Z Demokratického bloku, kam patří strany ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN, chybělo sedm poslanců. Osm absencí měla také ČSSD a šest Piráti.

Kvůli Ondráčkovu zvolení se bude v pondělí večer demonstrovat v 11 českých městech.

Předseda KSČM Vojtěch Filip řekl, že nechápe důvody demonstrací proti zvolení expolicisty Ondráčka (KSČM), který před listopadem 1989 zasahoval proti odpůrcům tehdejšího komunistického režimu.

Havel byl gauner a Praha by se měla oplotit a nechat vychcípat. Drsné vzpomínky komunisty (ve videu):

Rodinou nového šéfa sněmovní komise pro dohled nad GIBS Zdeňka Ondráčka se zabýval i pořad Sněmovní 4 Televize Seznam.

„Nechápu, proč by se měly organizovat nějaké občanské demonstrace,” řekl Filip. Demonstrace se chystá na pondělí v řadě měst, v Praze má být podle organizátorů nakonec na Václavském náměstí, ne na Národní třídě; účast v neděli odpoledne přislíbilo přes 10 tisíc lidí.

Kritici podle Filipa „nerespektují nic, co by v občanské společnosti mělo být” a „prokazují, že nejsou demokraté”.

Filip hájil Ondráčka tím, že policejním pohotovostním plukem musel projít každý policista. Ondráček podle předsedy komunistů konal jen svou povinnost, nejednal nad rámec rozkazu a nemělo by mu to být vyčítáno. „Opravdu nevnímám to, že by tohle mělo být nějakým symbolem něčeho špatného, protože my přece potřebujeme, aby občan České republiky se cítil bezpečně, aby policie fungovala,” uvedl a připomněl zásah proti demonstrantům během pražského zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) v roce 2000.

Působení u komunistické policie Ondráček nelituje. „V profesním životě bych žádné věci neměnil. Já se domnívám, že jsem nikdy neporušil zákony této země,” uvedl v pátek po zvolení Ondráček. Podle Dolejšova vyjádření v ČT „neřekl, že mlátit lidi je v pořádku”.

Reklama

Doporučované