Hlavní obsah

Nechceme povinné očkování, píší lidé poslancům. Ti řeší, jak je motivovat

Foto: Shutterstock.com

Ministerstvo zdravotnictví musí přesvědčit aspoň polovinu Čechů, aby se nechali očkovat proti covidu-19. Jinak bude očkování neúčinné.

Reklama

Poslanci mají e-maily plné vzkazů od lidí, kteří nechtějí, aby očkování proti covidu-19 bylo povinné. To podle Ministerstva zdravotnictví nehrozí. Stojí před ním ale úkol přesvědčit aspoň 50 procent Čechů, aby se očkovat nechali.

Článek

První vakcíny proti onemocnění covid-19 pro české pacienty by měly dorazit na přelomu ledna a února příštího roku. Do té doby stojí před Ministerstvem zdravotnictví a dalšími odborníky nelehký úkol - přesvědčit Čechy, aby se nechali očkovat.

Mezi lidmi se totiž šíří řada hoaxů. Například, že jim skrze očkování budou do těla vpraveny jedovaté látky. A v poslední době se šíří také fake news, že očkování bude povinné. „Všichni jsme zaspamovaní, nechodí nám už jiná pošta kvůli tomu, že nám lidé píšou, že nechtějí povinné očkování. Já jsem jen o víkendu mazala tisíc e-mailů,“ postěžovala si na úterním zdravotnickém výboru poslankyně hnutí ANO Jana Pastuchová.

Přidali se k ní i další poslanci, kteří tak na Ministerstvo zdravotnictví apelovali, aby co nejrychleji udělalo kampaň, jíž lidi přesvědčí, aby se očkování nebáli.

„Má ministerstvo vůbec představu, kolik lidí asi bude mít zájem? Víme, že proočkování u chřipky je pět až šest procent. Tady čekáte kolik? Utratí se za to dvě miliardy,“ upozornil poslanec a lékař Milan Brázdil (ANO).

Podle lékaře, pedagoga a poslance Bohuslava Svobody (ODS) musí stát zajistit, aby se podařilo proočkovat více než 50 procent populace. „Pokud toho nedosáhneme, budou to vyhozené peníze, protože to nebude fungovat,“ upozornil Svoboda.

Obecně se doporučuje, aby bylo proočkováno 60 až 70 procent populace, aby se podařilo nemoc potlačit až vymýtit.

Polovinu populace, která bude proočkovaná, by podle poslance a lékaře Vlastimila Válka (TOP 09) doplnilo zhruba 10 až 15 procent lidí, kteří mají dostatek vlastních protilátek po prodělaném onemocnění. „Řada lékařů a zdravotníků prodělala těžké onemocnění covidem. Pokud mají protilátky, je nesmysl, aby byli očkovaní. Toto by mělo mít ministerstvo připraveno,“ míní Válek.

Poslechněte si audioglosu k tématu:

Podle rychlého průzkumu, který si Ministerstvo zdravotnictví nechalo zpracovat, se chce nechat očkovat zhruba 40 procent lidí. Další průzkumy budou následovat v příštím týdnu.

Musíme vysvětlit, proč je vakcína tak rychle hotová

Poslanci rovněž tlačí na ministerstvo, aby potřebnost očkování směrem k veřejnosti komunikovalo tak, aby lidé nepodléhali hoaxům, které se šíří e-maily a sociálními sítěmi. „Kampaň skutečně musí být a musí být naprosto profesionální. V Čechách zdravotnické kampaně v podstatě nefungují,“ upozornil poslanec a lékař Julius Špičák (ANO).

Podle Válka by mohlo pomoct větší vysvětlování ohledně vzniku vakcíny, protože rychlost jejího vývoje je fakt, který mnoho lidí znepokojuje. „Zatím nikdo z ministerstva ani z odborníků jasně nevysvětlil, jak je v tomto případě možné, že se vakcíny podařilo takhle rychle vyvinout v tak špičkové kvalitě. Odborníci by měli veřejnosti jasně vysvětlit, jak vývoj probíhal a jak je možné, že se v případě covidu podařilo dokonce vymyslet zcela přelomový typ vakcíny, za který ten tým pravděpodobně dostane Nobelovu cenu,“ řekl Válek Seznam Zprávám.

Ministerstvo zdravotnictví podle svého šéfa Jana Blatného (za ANO) kampaň pro podporu očkování připravuje. V plánu je velká kampaň za 50 milionů týkající se témat kolem covidu, ale také menší akce, které by chtěl resort spustit už v nejbližších dnech.

„Za své peníze ministerstvo zadává několik menších kampaní v rozsahu, které si můžeme dovolit bez soutěžení, to začíná příští týden,“ uvedl Blatný.

Jak veřejnost motivovat

Poslanci ho tlačí zejména k tomu, aby přesvědčil lidi k ochotě nechat se naočkovat proti nemoci covid-19 formou nějakých bonusů či zvýhodnění, jež by lidé s očkováním mohli požívat.

„Musíme lidem říct, jaké výhody jim očkování přinese. Když to vezmu extrémně, tak že třeba nebudou muset nosit roušky,“ uvedl Bohuslav Svoboda.

Podle Vlastimila Válka by bylo možné pro lidi, kteří budou mít očkování, zavést i takový bonus, že v případě kontaktu s pozitivním člověkem nebudou muset jít do karantény.

Člen zdravotnického výboru a bývalý dlouholetý ředitel královéhradecké záchranné služby Jiří Mašek je pro to, aby se bonusy pro očkované důkladně promyslely. „Chápu třeba pozitivní motivaci v nenošení roušek, ale neumím si ji představit reálně. Jak na lidech poznáte, že jsou očkovaní?“ říká.

Sám je hlavně proti takzvané negativní motivaci, které se někteří lidé obávají, tedy proti tomu, aby neočkovaní lidé byli v něčem omezovaní, například v cestování nebo návštěvě některých akcí. Dodává, že k takové motivaci ale mohou přistoupit jiné státy, které lidi bez očkování nebo negativního testu nebudou pouštět na své území.

„Já ale pořád věřím v to, že by lidé měli pochopit, že když se nechají očkovat, tak tím prospějí ohroženým,“ míní a upozorňuje, že očkování by mělo být opravdu dobrovolné, jak i jeho žádají lidé, kteří mu stejně jako jeho kolegům plní e-mailovou schránku.

Anketa

Jak hodnotíte uvolnění protiepidemických opatření od čtvrtka 3. prosince?
Je přiměřené.
17,3 %
Je příliš malé.
29,5 %
Je příliš velké.
53,2 %
Celkem hlasovalo 9348 čtenářů.

Reklama

Doporučované