Hlavní obsah

„Nechceme Trumpy v Česku!" V Praze se protestovalo proti americkému prezidentovi

Praha se připojila k demonstracím proti Donaldu Trumpovi.

 

Reklama

Na Václavském náměstí v Praze se sešlo zhruba tři sta lidí, kteří nesouhlasí s rétorikou Donalda Trumpa a svým shromážděním chtěli vyjádřit podporu lidských práv.

Článek

Převážně Američané se sešli v centru metropole v sobotu po poledni, aby se připojili k protestům proti novému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Šlo odhadem zhruba o tři sta lidí.

„Jsme úplně obyčejní občané, kteří jsou znepokojeni tím, co se děje všude po světě, že vyhrávají volby lidé jako je Donald Trump, kteří šíří rétoriku nenávisti. My naopak cítíme potřebu vyjádřit podporu hodnotám jako jsou lidská práva, ženská práva a ekologie,“ říká jedna z organizátorek a mluvčí shromáždění Johanna Nejedlová.

Hesla transparentů nejčastěji vyzývala k respektování menšin a ženských práv. „Jsem tady očividně kvůli ženám, a vlastně kvůli všem. Pro mě, jako Američanku, je velká ostuda, že Trump je prezidentem,“ řekla Seznamu jedna z účastnic.

Shromáždění proti novému americkému prezidentovi se ale účastnili i Češi. „Neprotestujeme, přišli jsme vyjádřit nesouhlas s politikou Trumpa. Nelíbí se nám jeho protiimigrační postoje a vůbec ta nálada, kterou vyvolal v americké společnosti,“ řekl Seznamu účastník, který držel transparent s heslem: „Necheme Trumpy v Česku!“.

Reklama

Doporučované