Hlavní obsah

Nechceme tu teroristy, řekl Trump a pozastavil přijímání uprchlíků do USA

Trump pozastavil přijímání uprchlíků.

 

Reklama

Jedná se o další exekutivní příkaz, které začal nový americký prezident podepisovat hned v den své inaugurace.

Článek

Následujících 120 dnů Spojené státy nepřijmou jediného uprchlíka. Donald Trump podepsal další z exekutivních příkazů, kterým pozastavil program pro jejich přijímání.

Ještě tvrdší pravidla platí pro přijímání migrantů ze Sýrie - ti mají vstup do USA zakázaný do odvolání.

„Zavádím nová prověřovací opatření, abych udržel radikální islámské teroristy mimo Spojené státy. Nechceme je tady," řekl prezident při podpisu příkazu. „Chceme přijímat pouze ty, kdo budou naši zemi podporovat," dodal.

Trumpův příkaz dále na 90 dnů zakazuje vstup do USA všem lidem ze zemí, s nimiž jsou spojeny obavy z terorismu. Podle amerického ministerstva zahraničí se toto opatření týká Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu a Jemenu, tedy zemí s převážně muslimským obyvatelstvem, napsala agentura AP.

Agentura OSN pro uprchlíky a Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) Washington ve společném prohlášení vyzvaly, aby nepřestal poskytovat azyl lidem prchajícím před válkou a pronásledováním.

Výbor americko-islámských vztahů (CAIR) uvedl, že v pondělí podá žalobu, ve které zpochybní ústavnost Trumpova příkazu. Podle CAIR neexistuje žádný důkaz, že uprchlíci jsou hrozbou pro národní bezpečnost.

Během předvolební kampaně používal Trump ostrá vyjádření na adresu obyvatel muslimských zemí včetně příslibu zákazu vstupu všech muslimů na americké území, který později zmírnil.

První exekutivní příkazy se týkaly zrušení Obamacare a stavby zdi na mexicko-americké hranici.

Video: Co stihnul Donald Trump změnit za první týden ve funkci prezidenta

První týden prezidenta USA Donalda Trumpa.

Reklama

Související témata:

Doporučované