Hlavní obsah

Nechci kvůli módě zabíjet zvířata, řekla Donatella Versace. Její značka přestala používat pravé kožešiny

Italská značka Versace nebude nadále používat pravé kožešiny. Video: Valérie Dvořáková, AP

 

Reklama

Ředitelka módního impéria s kožešinami prý skončila. Jejich užití jí nepřipadá správné. Stejné rozhodnutí podnikl i výrobce kabelek a doplňků Furla. Značky tak podléhají nátlaku ochránců zvířat i svých zákazníků.

Článek

Italská značka Versace a výrobce kabelek a dalších doplňků Furla oznámili, že nebudou ve svých módních kolekcích využívat pravé kožešiny. Připojili se tak po bok firem jako Gucci, Armani, Calvin Klein nebo Hugo Boss, které se už dříve rozhodly ustoupit od používání kožešin.

Organizace Humane Society International (HSI), která vede kampaň proti prodeji pravých kožešin, krok módního domu Versace přivítala. „Versace je nesmírně vlivná luxusní značka, která symbolizuje půvab a přepych,” podotkla HSI.

Donatella Versace pro časopis 1843 uvedla, že nechce, aby kvůli módě umírala zvířata. „Kožešiny? S tím jsem skončila. Nechci, aby se kvůli módě zabíjela zvířata. Nepřipadá mi to správné,” prohlásila žena, která se po tragické smrti svého bratra Gianniho Versaceho stala uměleckou ředitelkou módního impéria.

Módní dům Versace zatím nezveřejnil, kdy přesně by kožešiny měly zmizet. Vzhledem k tomu, že se kolekce vytváří s velkým předstihem, nebude to dříve než příští zimní sezonu, napsala agentura AP.

Módní domy z celého světa se vzdávají pravých kožešin nejen pod tlakem ochránců zvířat, ale také v reakci na názory svých zákazníků. Zejména mladší generace vyžaduje oblečení, jehož produkce má co nejmenší dopady na životní prostředí.

Reklama

Doporučované