Hlavní obsah

Nechci umřít na Marsu jako Musk, říká Dana Drábová

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Strach bychom měli mít z našeho poživačného životního stylu, varuje Dana Drábová. Věří ale, že až to bude nezbytné, dokáže si lidstvo poradit.

Reklama

Článek

Hostem 126. dílu je Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, žena, která věří v rozum a racionalitu, celý život žije v malém městečku u Prahy a na rozdíl od Elona Muska chce dožít na Zemi.

Žena, která je nejdéle sloužící šéfkou státního úřadu v Česku, možná i v Evropě. Je jím Státní úřad pro jadernou bezpečnost a v listopadu to bude 22 let, co stojí v jeho čele. Pro srovnání, za stejnou dobu se vystřídalo 19 ministrů zdravotnictví či 10 premiérů. Jak to Dana Drábová zvládla? V čem je její trik?

Samozřejmě jsem se jí na to zeptal.

A na spoustu dalších věcí. Například čeho se naposled bála. A budete možná překvapeni. Mluvili jsme taky o tom, jak nebezpeční jsou lidé jako živočišný druh nebo co s tím má společného levá mozková hemisféra.

Co Danu Drábovou nejvíc potěšilo a naopak nejvíc rozesmutnilo během posledních patnácti měsíců? Neláká ji politika? A jak se stalo, že si jako svůj životní obor vybrala jadernou energetiku?

Celý rozhovor si pusťte v přehrávači nahoře. Přeji příjemný poslech.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za deset let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované