Hlavní obsah

Nechovejte se jako na safari. Spolek českých fotografů řekl, jak ulovit opravdu dobrý snímek

Kultura Terezy Willoughby: Svůj život pečlivě dokumentuje každý, kdo je na Instagramu. Rozhovory se špičkou české fotografie.Video: Tereza Willoughby

 

Reklama

„Pokud nejste striptérka, nevidím důvod, proč dělat selfie,“ říká fotografka Alžběta Jungrová. Společně s Janem Dobrovským a pěti dalšími autory založili spolek, který se tak trochu vrací ke kořenům české fotografie.

Článek

„Svým spojením chceme posílit nejen vlastní práci a vybudovat prestiž spolkové značky 400 ASA, ale rádi bychom přispěli k renesanci zájmu o dokumentární fotografii vůbec.“ Tak zdůvodňují vznik spolku 400 ASA jeho zakladatelé.

Jan Dobrovský ale mluví také o určitém sentimentu vůči starým metodám. „Dobrý snímek poznám citem. Zajímají mě příběhy a energie, které jde vizuálně zachytit.“

Fotografka Alžběta Jungrová snímky pořizovala v takzvaných horkých zónách, na výstavě ve Veletržním paláci ale ukazuje soubor záběrů ze zákulisí burlesky. „V prostředí, které dobře znáte a máte možnost ho delší dobu sledovat, se fotí lépe. Lidé vás k sobě pustí blíž,“ říká. „Každé má ale něco do sebe a každý má svůj přístup. Já bych třeba teď měla i problém vyfotit zblízka vás, protože se vidíme poprvé.“ Především je však podle respektované fotografky nejdůležitější nestát se voyeurem.

Snímky všech sedmi zakladatelů spolku můžete vidět na stejnojmenné výstavě ve Veletržním paláci. Tipy, jak fotografovat a jak ve fotografiích číst, sledujte v úvodním videu.

Rozhovor je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby, který vysíláme v premiéře každý pátek od 20 hodin na celoplošné Televizi Seznam. Anebo si jej můžete ze záznamu pustit v archivu.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované