Hlavní obsah

Nechte se očkovat, vyzývají studenty vysoké školy

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Česká konference rektorů žádá všechny studentky a studenty, aby byli odpovědní a ještě před začátkem nového akademického roku absolvovali očkování.

Článek

Do konce prázdnin zbývají tři týdny. Výuka na vysokých školách pak pomalu startuje v průběhu září. Rektoři vysokých škol proto nyní apelují na studenty, aby se nechali očkovat a vstoupili do nového akademického roku se základní ochranou proti covidu-19.

„Chceme-li obnovit výuku v tradiční podobě a umožnit našim studentkám a studentům, aby se naplno zapojili do studia, je nutné povzbudit je zároveň k tomu, aby se nechali očkovat,“ apeluje ve výzvě České konference rektorů její předseda a rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš.

V minulém roce to byly totiž právě vysoké školy, které hygienici kvůli nekontrolovanému šíření nemoci uzavírali jako první, a to už v polovině září. Na řadě škol tak prezenční vyučování ani nezačalo. Tomu se rektoři chtějí i díky očkování studentů vyhnout.

„V tuto chvíli snad existují důvody k optimismu, pokud jde o vývoj epidemie, ale je třeba stále počítat s tím, že epidemická situace se může dramaticky změnit. Ostatně přesně tak tomu bylo v minulém roce. Proto považujeme za důležité, aby se včas naočkoval co největší počet vysokoškolských studentů. Tím by sami studenti přispěli k posílení kolektivní imunity a k tomu, aby se neopakoval scénář z minulého podzimu, který si nikdo z nás nepřeje,“ dodal Bareš.

Podle dat Ministerstva zdravotnictví stihlo k 5. srpnu alespoň jednu dávku vakcíny proti koronaviru 663 tisíc lidí od 16 do 29 let. To je skoro 45 procent všech osob v této věkové skupině, která zhruba kopíruje nejčastější věk vysokoškoláků. Dalších 5 procent lidí od 16 do 29 let na první dávku čeká nebo zatím nedostalo termín.

Koleje s testem a respirátory

Ani vysoké školy zatím přesně nevědí, jaká opatření se jich budou v novém akademickém roku týkat. Ministerstvo zdravotnictví zatím publikovalo na konci července pouze dokument s doporučeními, která se věnují například provozu kolejí.

„Ubytování na kolejích je možné pouze za podmínek dodržení mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví stanovených podmínek OTN (očkování, testování, prodělaná nemoc) obecně pro ubytovací služby,“ píše se v dokumentu Ministerstva zdravotnictví.

Dále úřad na vysoké školy apeluje, aby výuku studentů dle možností rozdělily na menší skupiny a nastavily pravidla pro zamezení šíření covidu-19, a to především prostřednictvím dezinfekce, sociálního odstupu a ochrany dýchacích cest.

Reklama

Doporučované