Hlavní obsah

Nechte to dítě na pokoji, křičeli lidé v Moskvě na zatýkající policii

Foto: Baba Mora, Shutterstock.com

Ruské protesty na podporu aktivisty Alexeje Navalného.

Reklama

Velkou pozornost sociálních sítí vyvolalo video, na kterém policie zatýká nezletilého chlapce při dnešním protestu v Moskvě. Podporu však Navalnému vyjadřují teenageři a mladiství především přes sociální sítě.

Článek

Protestů v Rusku za propuštění ruského aktivisty Alexeje Navalného se účastnili především příznivci z řad dospělých.

Pozornost sociálních sítí si však získalo video čtrnáctiletého chlapce, kterého zatkla policie. Následně ho údajně propustila. Nebyl však sám, mládež a teenageři podporují Navalného a svolávali se na dnešní demonstrace především přes sociální síť populární mezi mileniály TikTok.

Video, kde je chlapec zatýkán policií, vidělo na Twitteru téměř 20 tisíc lidí. Když se v dalším videu stejného chlapce žena za kamerou ptá, koho přišel na protest podpořit, krčí rameny a s malou kamerou v ruce odpovídá, že se přišel pouze podívat.

Přestože se dnešních protestů účastnila mládež spíše výjimečně, na sociálních sítích je podpora Navalného velké téma. Již před demonstrací vzali teenageři sociální sítě útokem, aby na nich motivovali k účasti na dnešních protestech po celé zemi a vyjadřovali Navalnému podporu. Různá videa na TikToku s tematikou Navalného a demonstrací měla přes 125 milionů zhlédnutí.

Objevila se videa, kde teenageři vyměňují portréty ruského prezidenta Putina za fotografie Navalného, nebo sdílejí rady, jak se vyhnout při protestech zatčení. Přes 200 tisíc zhlédnutí měla například tiktokerka Neurolera, která potenciální účastníky učí americký přízvuk, aby mohli předstírat, že nejsou místní.

Ruské úřady již před demonstracemi varovaly, že teenageři, kteří budou přes sociální sítě nabádat k účasti, čeká pokuta. Uvedly také, že by mohly pokutovat i samotné sociální sítě. Podle ruského dohledového úřadu pro komunikaci Roskomnadzor smazal TikTok na jejich podnět 38 procent obsahu souvisejícího s protesty, které označil za nezákonné. Na popud Roskomnadzoru smazal související obsah i Youtube (50 procent postů) a Instagram (17 procent postů).

Tamní úřady využily situace a označily Navalného za člověka, který tamní mládeži „vymývá mozek“. Přesto se aktivista těší na sociálních sítích velké popularitě. Jeho nejnovější video, kde představuje sídlo ruského prezidenta Vladimira Putina, se čtvrtým dnem drží v žebříčku nejpopulárnějších videí na ruském YouTube kanálu.

Článek o Putinově sídle si můžete přečíst zde:

Dosud bylo na dnešních demonstracích zatčeno více než 2000 lidí. Reportéři agentury Reuters odhadují, že v metropoli se jí zúčastnilo minimálně 40 000 lidí. Ruské úřady přitom hovoří pouze o 4000 demonstrantech.

Mezi zadrženými je podle Reuters i Navalného manželka Julija, blízká spolupracovnice Ljubov Sobolová nebo jeho mluvčí Kira Jarmišová.

Protesty proběhly v 60 městech včetně Vladivostoku, Chabarovsku, Novosibirsku nebo Petrohradu. V sibiřském Jakutsku protestanti vyjadřovali přízeň Navalnému i přesto, že tamní teplota klesla až k -50 stupňům Celsia. Podle serveru DowDetector byly v Rusku zaznamenány výpadky mobilních služeb a internetu, což tamní úřady někdy využívají pro zkomplikování komunikace.

Reklama

Doporučované