Hlavní obsah

Nechtěná herečka z filmu Po strništi bos. Tereza Voříšková o zákulisí nového díla od Svěráků

Tereza Voříšková v rozhovoru přirovnává natáčení s Janem Svěrákem ke svým zkušenostem s americkými filmovými produkcemi.Video: Jiří Kubík

 

Reklama

Herečka Tereza Voříšková před dnešní slavnostní premiérou filmu Zdeňka a Jana Svěrákových Po strništi bos přijala Výzvu Jiřího Kubíka. „Přes různé třenice jsme se s Honzou dohodli, že roli nebudu hrát jako Libuška Šafránková."

Článek

Film Po strništi bos, vycházející ze vzpomínek Zdeňka Svěráka na jeho dětství prožité v době druhé světové války na venkově, vyvolal už předem obrovské očekávání. Mimo jiné proto, že dějově předchází filmu Obecná škola, který si v roce 1991 vysloužil nominaci na amerického Oscara.

Roli maminky sedmiletého Edy teď „převzala“ po Libuši Šafránkové osmadvacetiletá Tereza Voříšková. V rozhovoru pro Seznam popisuje peripetie při natáčení: „Honza měl takovou ideu, že bych si měla nahrát Libušku, jak čte scénář a tak to udělat. On se prostě bál svěřit tu roli tak mladé holce. S Libuškou jsme se ale shodly, že je to blbost. Nakonec jsme se s Honzou přes různé třenice dohodli, že to budu hrát, jak to chci já.“

Co pro ni natáčení s Janem Svěrákem znamenalo? Jaká byla její příprava na roli, když představitel jejího filmového syna je introvert a je těžké s ním navázat kontakt?

Tereza Voříšková patří k nejúspěšnějším českým herečkám mladé generace. Kromě velké kariéry v Česku se jako jedna z mála dokázala prosadit i v zahraničních filmových produkcích: Dostala jednu ze čtyř hlavních rolí v detektivní sérii Missing, hrála ve výpravném historickém seriálu Borgiové, v seriálu Clay’s P.O.V. dostala dokonce hlavní roli.

Poslechněte si v rozhovoru její vyprávění, proč je pro ni někdy natáčení v Americe nad její síly a proč nedokáže kombinovat natáčení filmů s hraním divadla.

Reklama

Doporučované