Hlavní obsah

Nechutné misogynní představení, reagují aktivisté na polibek od prezidenta

Duterte na mítinku v Soulu políbil Filipínku, sklidil za to kritiku lidskoprávních organizací.Video: Reuters

 

Reklama

V minulosti byl filipínský prezident Rodrigo Duterte terčem kritiky kvůli několika výrokům označovaným jako misogynní. Zlehčoval například znásilnění a vraždu ženy, k čemuž došlo v roce 1989 ve městě Davao, kde byl v té době starostou.

Článek

Vlnu zahraniční kritiky vyvolalo chování filipínského prezidenta Rodriga Duterteho při návštěvě Jižní Koreje. V Soulu při mítinku se svými krajany políbil na rty filipínskou ženu, kterou na pódium přizval z publika, aby jí daroval knihu. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.

Filipínci v hledišti Duterteho chování ocenili potleskem. Jinak reagovaly lidskoprávní organizace. Podle filipínské iniciativy Gabriela šlo o „nechutné divadelní představení misogynního prezidenta“. Duterte se podle organizace snaží odvést pozornost od skutečných politických problémů a chce obnovit svou klesající popularitu.

„Nemusíte líbat ženu, když chcete pobavit lidi. Fakt, že si myslíte, že tím pobavíte, něco vypovídá o tom, jak ženy vnímáte - jako že jsou pro obveselení, že dát najevo moc nad jinou osobou, zvláště ženou, je zábava. To je něco zcela zvráceného,” uvedla Joms Salvadorová z organizace Gabriela.

Žena, kterou Duterte políbil, později filipínské zpravodajské agentuře řekla, že se jí prezident zeptal, jestli je svobodná. Na to odpověděla, že je vdaná za Korejce. Novinářům řekla, že za polibkem nebyl „žádný zlý úmysl“ a že incident „neznamenal víc než snahu pobavit a potěšit shromážděné Filipínce“.

Duterte v minulosti několikrát pobouřil výroky, které byly označeny za ponižující vůči ženám. V roce 2016 při své předvolební kampani promluvil o případu znásilněné a zavražděné australské misionářky z roku 1989, ke kterému došlo ve městě Davao, kde byl v té době Duterte starostou. „Byl jsem naštvaný, protože byla znásilněna. To je jedna věc. Byla ale tak krásná, že starosta měl být ten první. Jaká škoda,“ okomentoval případ zpětně. Jeho kancelář se následně za výrok omluvila.

Letos řekl Duterte filipínským vojákům, aby stříleli ženské komunistické povstalkyně do genitálií. Oba kontroverzní výroky se staly terčem ostré kritiky.

Reklama

Doporučované