Hlavní obsah

„Nechutný a fascinující.” Muzeum má nový exponát ze stoky

Část tukové hroudy, která ucpala londýnské kanalizace, bude vystavena v muzeu.Video: AP

 

Reklama

Nejnovější exponát muzea města Londýn je mastný a páchnoucí. Na výstavě bude k vidění část téměř 130tunové hroudy odpadu nalezené v kanalizaci loni v září.

Článek

Část obří hroudy tuku a odpadu, která loni v září ucpala londýnskou kanalizaci, je k vidění v Muzeu Londýna. Exponáty na výstavě Tukovec! jsou ukryty pod průhlednými boxy, které ochrání návštěvníky před zápachem.

Zařadit část tukové hory do sbírek muzea bylo v plánu už krátce po nálezu ve stoce, uvedla ředitelka muzea Sharon Amentová. Výstava má návštěvníky přimět k zamyšlení nad současným způsobem života a inspirovat je k hledání řešení problémů rostoucích metropolí.

Zapáchající masu vážící téměř 130 tun vynášeli pracovníci po kusech z londýnské stoky dlouhých devět týdnů. Usazenina ze zatuhlého oleje, dětských plen a hygienických utěrek měřila neuvěřitelných 250 metrů.

Zaměstnanci muzea museli také najít způsob, jak hroudu pro výstavu uchovat. Nápady na naložení do roztoku nebo zmražení byly zavrženy a nakonec se zaměstnanci rozhodli pro vysušení kusů odpadu.

Reklama

Doporučované